Cod roşu de avalanşă, în Bucegi şi Făgăraş. Recomandările salvamontiştilor pentru zonele vizate

Meteorologii au anunţat că riscul producerii unor avalanşe în Munţii Bucegi şi Făgăraş este mare, până marţi seara, din cauza încălzirii vremii. Salvamontiştii le cer turiştilor să evite sporturile de iarnă în zonele vizate.

12 dec. 2017, 07:06
Cod roşu de avalanşă, în Bucegi şi Făgăraş. Recomandările salvamontiştilor pentru zonele vizate

Meteorologii de la Serviciul de prognoză regională Sibiu au emis o alertă cod roşu de avalanşă pentru zona de munte, la altitudini de peste 1.800 de metri, în masivele Făgăraş şi Bucegi. La altitudini de sub 1.800 de metri vorbim despre cod portocaliu„, a declarat meteorologul Gabriela Băncilă, pentru România TV.

Salvamont Sibiu îi avertizează pe turişti să nu se aventureze pe jos spre Bâlea Lac. „Solicităm turiştilor ca accesul la cabanele din zona turistică Bâlea Lac să se efectueze doar cu telecabina. În căldarea glaciară a lacului Bâlea deplasările trebuie efectuate respectând toate condiţiile impuse de perioada în care riscul de avalanşă rămâne ridicat. Turiştii care doresc să practice sporturi de iarnă în această zonă sunt rugaţi să solicite informaţii şi să respecte recomandările patrulei Salvamont aflată în zonă şi, de asemenea, să fie dotaţi cu echipamentul individual de salvare din avalanşă„, se arată într-o avertizare a salvamontiştilor.

Potrivit unui comunicat transmis de Serviciul Public Județean Salvamont Argeș, în zona montană a continuat să ningă, iar stratul de zăpadă a crescut cu până la 20 de centimetri. În plus, vântul a prezentat intensificări, cu viteze care au depășit la rafală 100 km/h, viscolind zăpada și formând depozite însemnate în zonele adăpostite.

„În acest moment, stratul de zăpadă (…) este de 110 cm. În următoarea perioadă vremea va fi caldă și în general frumoasă, cu cer variabil. Temperaturile vor fi pozitive în toată zona montană, vântul va sufla slab cu intensificări temporare noaptea mai ales în zona înaltă, unde rafalele vor depăși 70 km/h spulberând zăpada”, se precizează în comunicat.

Riscul declanșării de avalanșe este de gradul 4 — mare la altitudini de peste 1.800 de metri, deoarece zăpada de la suprafață se va topi din cauza încălzirii accentuate a vremii, iar apa rezultată din topire va pătrunde între straturi. La altitudini sub 1.800 metri, încălzirea vremii va favoriza topirea accelerată a zăpezii și umezirea acesteia, astfel că va exista riscul declanșării spontane de curgeri pe pantele înclinate și în zonele cu depozite mari de zăpadă, riscul producerii de avalanșe fiind de gradul 3 — însemnat.

„În continuare, toate traseele montane din județul Argeș sunt și vor rămâne închise. Pe versanți sunt zone întinse unde zăpada proaspătă s-a depus în plăci de vânt peste stratul existent deja, înghețat, existând toate condițiile alunecării cu ușurință și apariția de avalanșe însemnate cantitativ”, se mai menționează în comunicat.

Turiștii care vor ajunge în zona montană din Argeș sunt sfătuiți să nu încerce să urce pe traseele închise și să ceară informații salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Național Salvamont. De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării drumețiilor, în așa fel încât să se încheie înainte de lăsarea întunericului.

„În afara echipamentului obligatoriu iarna (încălțăminte și îmbrăcăminte adecvată, colțari, piolet etc.), trebuie să existe în permanență asupra fiecăruia kitul de avalanșă format din DVA, sondă de avalanșă și lopată, iar în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situații neplăcute. Chiar și în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat să aveți încălțări și îmbrăcăminte de iarnă, de asemenea o lanternă, pentru situațiile în care sunteți nevoiți să vă deplasați pe jos”, avertizează salvamontiștii.