COD ROŞU de CANICULĂ în mai multe ţări europene. Atenționare de călătorie, temperaturi extreme

Este cod roşu de caniculă în mai multe zone din Bosnia-Herzegovina, Croaţia, Ungaria, Italia, Muntenegru, Polonia, Serbia şi Slovenia. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află sau doresc să călătorească în zonele lovite de caniculă să evite expunerea directă la soare, în special la orele amiezii şi să aibă la dispoziție suficiente rezerve de lichide pentru o hidratare corespunzătoare.

02 aug. 2017, 07:51

Românii care vor să pelce în vacanţă în Italia, Croaţia sau Muntenegru trebuie să ştie că temperaturile vor sări de 40 de grade. Ministerul de Externe a emis atenţionări de călătorie pentru aceste ţări.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află sau doresc să călătorească în Italia că prognozele meteorologice indică o creștere semnificativă a temperaturilor în această țară, peste media caracteristică perioadei, îndeosebi în prima săptămână a acestei luni.

Temperaturile vor depăși 40 de grade în următoarele zile în regiunile Lazio, Emilia Romagna, Sardinia, Basilicata și Puglia. Temperaturi foarte ridicate se vor înregistra și în Toscana, Umbria, Marche, Campania, Friuli Venezia Giulia și Veneto iar în aceste condiții, regiunile din centrul și sudul Italiei se confruntă cu un risc sporit de incendii de vegetație și cu secetă.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc în Ungaria că Inspectoratul de Meteorologie local a emis o atenţionare de cod roșu de temperaturi extreme din dimineața zilei de 02 august 2017, pentru judeţele Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok și Békés.

Pentru celelalte județe, mai puțin Nógrád și Borsod-Abaúj-Zemplén, va fi în vigoare un cod portocaliu.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite expunerea directă la soare, în special la orele amiezii şi să aibă la dispoziție suficiente rezerve de lichide pentru o hidratare corespunzătoare.

Este de așteptat ca situația să se permanentizeze pentru prima decadă a lunii august 2017, potrivit prognozei meteo emisă de autoritățile ungare.

Cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Budapesta +3613847689, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Budapesta: +36305356912.

Şi în România, temperaturile ridicate sunt insuportabile. Capitala şi toate judeţele sunt sub avertizări de caniculă. Temperaturile resimţite la soare vor ajunge la 50 de grade.

Autorităţile din judeţele afectate iau măsuri extreme. Au dispus consumul de apă raţionalizat, iar traficul rutier de mare tonaj restricţionat.