COD ROŞU de INUNDAŢII. Unde sunt aşteptate scurgeri importante de apă

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis un cod roşu de inundaţii pe bazinele Homorodul Mic şi Homorodul Mare.

RomaniaTV.net
13 mart. 2018, 15:27
COD ROŞU de INUNDAŢII. Unde sunt aşteptate scurgeri importante de apă

COD ROŞU DE INUNDAŢII. În intervalul 17.15-24.00 a zilei de 13 martie sunt aşteptate scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, a cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efecte de inundaţii şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL în bazinele hidrografice Homorodul Mic și Homorodul Mare, judeţele Harghita și Braşov.

În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice. Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră”.

COD PORTOCALIU, intervalul 13 martie, ora 19.50 – 14 martie, ora 02.00, în zona Buzău – amonte Acumulare Siriu.

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, prognozate, a cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE pe râul Buzău amonte Acumulare Siriu, judeţele Brașov, Covasna și Buzău.

COD PORTOCALIU, în intervalul 13 martie 20.10 – 14 martie, ora 12.00 în bazinul Târnava Mare – amonte Acumulare Vânători

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, prognozate, a cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE în bazinul hidrografic al râului Târnava Mare – amonte Acumulare Vânători, judeţele Harghita, Brașov și Mureș.

De asemenea, hidrologii au emis avertizare COD PORTOCALIU de inundaţii pentru intervalul 13.03.2018 ora 14:40 – 14.03.2018 ora 10:00.

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, prognozate, a cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE pe afluenții mici ai Oltului aferenți sectorului amonte Acumulare Voila, judeţele Harghita, Covasna și Brașov.

Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în bazinele hidrografice Cormoș, Homorodul Mic și Homorodul Mare.

COD GALBEN DE INUNDAŢII. Conform prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), se vor înregistra fenomene hidrografie periculoase:

În intervalul 13.03.2018 ora 12:30 – 14.03.2018 ora 09:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Mures – bazin superior amonte confluenta Aries (judetele Harghita, Bistrita Nasaud si Mures), Târnave (judetele Harghita, Mures, Sibiu si Alba), Desnatui (judetele Mehedinti si Dolj), Teslui (afluent al Oltului inferior) – judetele Dolj si Olt.
În intervalul 13.03.2018 ora 12:30 – 14.03.2018 ora 12:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Calmatui (judetele Olt si Teleorman), Vedea – bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele Olt, Arges si Teleorman), Arges – bazin superior (judetul Arges), Dâmbovita – bazin superior (judetele Arges si Dâmbovita), Neajlov (judetele Arges, Dâmbovita, Teleorman si Giurgiu), Ialomita – bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele Dâmbovita si Prahova).
În intervalul 13.03.2018 ora 12:30 – 14.03.2018 ora 22:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Olt – bazin superior si mijlociu (judetele Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu), Buzau – bazin superior si afluenti bazin mijlociu (judetele Brasov, Covasna si Buzau), bazinele superioare si afluentii din bazinele mijlocii si inferioare ale râurilor: Suceava, Moldova, Bistrita, Trotus, Putna si Rm. Sarat (judetele Suceava, Neamt, Harghita, Bacau, Vrancea, Covasna si Buzau).
În intervalul 13.03.2018 ora 18:00 – 14.03.2018 ora 22:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Baseu, Jijia, (judetele Botosani si Iasi), Bârlad – bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele Iasi, Neamt, Vaslui, Bacau, Vrancea si Galati).
Fenomenele se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare in intervalul 13.03.2018 ora 16:00 – 14.03.2018 ora 06:00 pe unele rauri mici din judetele: Neamt, Bacau, Vrancea şi Covasna.