COD RUTIER 2018: Avertisment pentru şoferi, când poţi rămâne fără plăcuţele de înmatriculare

Șoferii trebuie, pentru a avea dreptul de a circula pe drumurile publice din țara noastră, să înmatriculeze sau să înregistreze mașina cu care circulă, altfel riscă pedepse cu închisoarea. În urma înmatriculării, proprietarii mașinilor primesc certificatul de înmatriculare și plăcuțele cu numărul de înmatriculare.

01 aug. 2018, 10:01
COD RUTIER 2018: Avertisment pentru şoferi, când poţi rămâne fără plăcuţele de înmatriculare

COD RUTIER 2018: Pentru a circula cu o mașină pe drumurile publice din România, șoferii trebuie să înmatriculeze sau să înregistreze vehiculul cu care se deplasează. Totodată, atâta timp cât circulă pe drumurile publice, șoferii sunt obligați să se asigure că mașina are montate plăcuțele de înmatriculare, altfel riscă amenzi mari sau chiar pedepse cu închisoarea. 

După cum stabilește Codul rutier din România, șoferii mașinilor care circulă pe drumurile publice trebuie să se asigure că mașina are montate ambele plăcuțe de înmatriculare în locurile destinate montării acestora. Șoferii mașinilor cărora le lipsește o plăcuță de înmatriculare atunci când circulă pe drumuri publice sunt sancționați cu șase puncte de penalizare.

Șoferii care nu respectă anumite reguli privind circulația pe drumurile publice riscă, pe lângă amenzi, reținerea permisului auto sau a certificatului de înmatriculare, și retragerea plăcuțelor de înmatriculare sau de înregistrare.

După ce o mașină rămâne fără plăcuțele de înmatriculare, deoarece, începând din acel moment, aceasta nu mai are drept de circulație, singurul mod în care se mai poate deplasa este pe o platformă auto.

Prima situație în care polițiștii pot retrage plăcuțele de înmatriculare ale unei mașini este în cazul în care mașina nu are o poliță de asigurare de răspundere civilă auto valabilă. Contrar unor păreri exprimate în spațiul public, legislația rutieră nu prevede retragerea plăcuțelor în cazul în care inspecția tehnică perioadică a mașinii a expirat.

O altă situație în care un polițist de la rutieră poate reține numerele de înmatriculare este cea în care acestea nu respectă standardul pentru realizarea lor, adică nu folosesc caracterele grafice (fonturi) sau spațierea standard. De asemenea, modificarea dispozitivelor de iluminare a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare sau folosirea de dispozitive neomologate de iluminare poate lăsa șoferii fără acestea.

Citeşte mai multe pe avocatnet.ro