COD RUTIER 2019: Schimbare majoră, cine face această greşeală riscă să-şi piardă maşina. Avertisment pentru şoferi

COD RUTIER 2019: Deputatul USR Cătălin Drulă și-a anunțat inițiativa modificării Codului Rutier, astfel încât şi maşinile parcat ilegal pe trotuar să poată fi ridicate, în condiţiile în care legea permite ridicarea doar a acelor automobile care staţionează ilegal pe carosabil.

01 feb. 2019, 13:05
COD RUTIER 2019: Schimbare majoră, cine face această greşeală riscă să-şi piardă maşina. Avertisment pentru şoferi

COD RUTIER 2019: Deputatul USR Cătălin Drulă și-a anunțat inițiativa modificării Codului Rutier, astfel încât şi maşinile parcat ilegal pe trotuar să poată fi ridicate, în condiţiile în care legea permite ridicarea doar a acelor automobile care staţionează ilegal pe carosabil.

Luni voi depune la Parlament o iniţiativă legislativă care să corecteze articolul din Codul Rutier referitor la ridicarea maşinilor parcate ilegal. Aşa cum este formulat acum, pot fi ridicate doar maşinile parcate ilegal ”pe carosabil”Ceea ce înseamnă că dacă o maşină este în totalitate urcată pe trotuar Poliţia nu poate decât să aştepte ca proprietarul să o mute de acolo.

În prezent, nu există posibilitatea legală ca într-un caz de urgenţă să poată fi ridicată o maşină parcată ilegal pe trotuar. Spre exemplu, dacă intrarea într-un spital sau într-o grădiniţă sunt blocate de o maşină astfel parcată. Sau dacă trotuarul este complet blocat şi pietonii (de ex. mame cu copii în cărucior sau persoane în vârstă cu probleme de deplasare) trebuie să meargă pe drum expunându-se pericolului”, a anunţat Drulă pe Facebook.

Deputatul USR anunţă că va propune eliminarea sintagmei “pe partea carosabilă” din prima propoziţie a art. 64 alin. (1) din OUG 195/2002 (“Codul Rutier”) care prevede:

Poliţia rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar pe partea carosabilă.”

Voi cere procedură de urgenţă către Biroul Permanent pentru că e o problemă presantă şi un vid legislativ cu care se confruntă administraţiile locale aşa cum reiese şi din dezbaterile de zilele acestea. Aprobarea procedurii de urgenţă şi respectiv parcursul parlamentar rapid depind de intenţiile şi buna-voinţă actualei majorităţi PSD-ALDE. Orice proiect de lege poate fi uşor îngropat într-un sertar dacă se doreşte acest lucru. Îmi doresc să nu se întâmple acest lucru şi sper ca toţi cei implicaţi în parcursul legislativ, indiferent de apartenenţa politică, să înţeleagă necesitatea acestei modificări”, a mai precizat Cătălin Drulă, pe pagina sa de Facebook.