COD RUTIER: Câte clase îţi trebuie pentru a obţine permis auto

Guvernul a aprobat Strategia Națională pentru Siguranța Rutieră până în 2020 și un plan de acțiune pentru implementarea acesteia.

08 feb. 2017, 08:00
COD RUTIER: Câte clase îţi trebuie pentru a obţine permis auto

Guvernul a aprobat Strategia Națională pentru Siguranța Rutieră până 2020 și un plan de acțiune pentru implementarea acesteia. Documentul, care se află în dezbatere publică, propune și să se permită dreptul de a da examenul pentru permisul auto doar celor care au absolvit învățământul obligatoriu, de 10 clase. 

STRATEGIA pentru SIGURANŢĂ RUTIERĂ: Examene înregistrate video, sisteme automate pentru depistarea contravenienţilor

În același timp, se vorbește și de crearea unui cadrul legal necesar pentru a-i reabilita și consilia pe șoferii cu abateri grave și repetate de la normele rutiere, mai ales în cazul conducătorilor auto profesioniști.

Vor îmbunătățite și evaluările medicale și psihologice pentru obținerea permisului auto, prin actualizarea periodică a baremelor de evaluare și eliminarea posibilităților de obținere a avizelor în mod fraudulos. De asemenea, după o anumită vârstă, controalele medicale pentru șoferi se vor face mai des.

Guvernul mai propune și ca mașinile implicate în accidente rutiere să aibă parte de o inspecție tehnică de siguranță înainte de repunere în circulație, iar șoferii și operatorii de transport, în caz de abateri, să fie sancționați.

În ceea ce privește sancțiunile pentru nerespectarea legislației rutiere, Guvernul vrea să întărească sistemul de amendare cu ajutorul „sistemelor automate, propunând analizarea și adoptarea modelului statelor membre UE care înregistrează procente maxime de încasare pe aceste tip de constatare a contravențiilor”.

CODUL RUTIER se schimbă: Maşinile implicate în accidente rutiere vor trebui supuse unor inspecţii tehnice