COD RUTIER: Cum obţii mai repede permisul dacă ţi-a fost suspendat

COD RUTIER: Ai fost prins pe picior greşit şi ai rămas fără permisul de conducere? Nicio problemă. Codul Rutier îţi permite să-ţi redobândeşti permisul mai repede. Iată ce trebuie să faci şi ce condiţii trebuie să îndeplineşti pentru a beneficia de reducere.

14 apr. 2014, 16:34
COD RUTIER: Cum obţii mai repede permisul dacă ţi-a fost suspendat
COD RUTIER: Dacă ai rămas fără permisul de conducere pentru 60 sau 90 de zile, este bine de ştiut faptul că îl poţi lua înapoi mai repede, adică după 30 de zile, dacă îndeplineşti anumite condiţii şi dacă dai un test de verificare a cunoştinţelor. 
 
COD RUTIER: Pentru ce poţi să rămâi pieton 
Permisul îţi va fi reţinut pentru 60 de zile pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, pentru nerespectarea interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public, pentru nerespectarea regulilor de circulaţie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloană sau pentru cir-culaţia pe sens opus, cu excepţia cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depăşire, scrie Cuget Liber. 
De asemenea, poţi rămâne pieton pentru 90 de zile pentru condu-cerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune, pentru conducerea vehiculului cu de-fecţiuni grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcţie, constatate de poliţia rutieră împreună cu specialiştii Registrului Auto Român, pentru neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune sau pentru de-păşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei ma-xime admise pe sectorul de drum respectiv. 

COD RUTIER: Cum iei permisul înapoi 
Însă pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare, trebuie să îndeplineşti anumite condiţii. În primul rând, trebuie să dai un test de verificare a cunoştinţelor regulilor de circulaţie, pe care să îl promovezi. 
„Persoana trebuie să aibă permisul de cel puţin un an înaintea săvârşirii faptei, să nu fi avut în ultimii doi ani permisul auto suspendat, iar în ultimii trei ani să nu fi beneficiat de o altă reducere a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce”, precizează agentul şef adjunct Cristina Vasile, din cadrul Serviciului Rutier Constanţa. 
Testul pe care trebuie să îl dai vizează întrebări din legislaţia rutieră şi trebuie să răspunzi corect la 13 întrebări din 15. După ce ai promovat testul, care se dă în fiecare marţi şi joi, la sediul Serviciului Rutier, trebuie să faci o cerere de restituire a permisului, împreună cu copia de pe dovada reţinerii, copie de pe buletin, copie de pe procesul verbal de contravenţie şi copie de pe dovada plăţii amenzii. 

COD RUTIER: Pentru ce fapte nu beneficiezi de reducere 
Nu poţi beneficia de reducerea perioadei de suspendare dacă perioada de suspendare a fost majorată, dacă ai cumulat, din nou, cel puţin 15 puncte de pe-nalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce, dacă ai fost implicat într-un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că ai condus vehiculul în timp ce te aflai sub influenţa alcoolului sau dacă sancţiunea contravenţională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune.