COD RUTIER: Şoferii vor fi obligaţi să se ducă la examinare la sesizarea oricărui medic, altfel îşi vor pierde automat permisul

Publicat: Duminică, 10 Iunie 2018 09:54 // Actualizat: Luni, 11 Iunie 2018 08:37 // Sursa: romaniatv.net

Atunci când observă o afecțiune care nu permite deținerea unui permis auto, orice medic va putea să trimită șoferii la o examinare medicală, în condițiile în care acum doar medicii de familie pot face asta. Astfel, conducătorii auto vor fi obligați să se prezinte la o clinică autorizată, altfel vor risca să-și piardă automat permisul. În prezent, procedura nu prevede ce se întâmplă atunci când șoferul nu se prezintă la examinare. 

Este vorba de un Proiect de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Deși a fost respins inițial de Senat, documentul a fost propus recent pentru adoptare la Camera Deputaților și, pentru a se aplica, are nevoie de votul decisiv favorabil.

În esență, parlamentarii vor să introducă o procedură mai clară referitoare la șoferii care suferă de afecțiuni ce nu permit deținerea permisului auto, care se poate încheia cu pierderea automată actului. Practic, orice medic, nu doar cel de familie (așa cum e acum), va putea să trimită un șofer la examinare într-o clinică autorizată.

„Orice medic, atunci când constată că un conducător de autovehicul, de tractor agricol sau forestier ori tramvai, aflat în evidența sau în îngrijirea sa, prezintă afecțiuni medicale (...), este obligat să emită bilet de trimitere către o unitate de asistență medicală autorizată (...), cu diagnosticele constatate și cu datele de contact ale unității medicale în care medicul trimițător își desfășoară activitatea și să consemneze acest lucru în fișa medicală a conducătorului”, scrie în proiectul de act normativ, cu precizarea că există un ordin al ministrului sănătății cu afecțiunile ce nu permit conducerea mașinilor.

Biletul de trimitere va fi trimis șoferilor cât mai repede, iar în maximum trei zile lucrătoare de la comunicare aceștia vor fi obligați să se prezinte la clinica indicatăpentru o examinare medicală de specialitate. De aici, lucrurile se vor complica și vor putea exista trei finaluri pentru situația în care se află șoferii, una implicând și neprezentarea la examinarea medicală.

1. Prima variantă va fi prezentarea la examinare și constatarea că șoferul este apt să conducă mașini în continuare. În acest caz, clinica va comunica medicului trimițător, în maximum 15 zile de la constatarea faptului că șoferul este apt, rezultatul examinării. Rezultat: șoferul își va păstra permisul auto.

2. Varianta a doua va implica prezentarea la examinare și constatarea că șoferul este inapt să mai conducă automobile. Într-o singură zi de la data constatării, clinica va trebui să informeze poliția rutieră, medicul trimițător și șoferul în cauză despre rezultatul examinării. Rezultat: șoferul își va pierde permisul după ce poliția rutieră îl va retrage la data primirii informării clinicii.

Mai multe detalii pe avocatnet.ro

4 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
carnet conducere Cod Rutier cod rutier 2018 examen permis permis auto
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
11 iun 19:35
Răspunde | Votează email 0 email
ion a.
cum depistam agresivitatea, inconstienta, complexele? astea sunt cauzele principale pt accidente, nu bolile
10 iun 15:17
Răspunde | Votează email 1 email
Anton
LA O CLINICĂ INDICATĂ. La alta nu.Oare până când ne vor mai crede niște proști.După cum îmi dau seama, ăștia nici nu sunt în stare să mintă, să ,,tragă perdeaua” când vor să ,,mulgă” bani de la cetățeni. CLINICĂ INDICATĂ. Va trebui ca omul să se învoiască de la servici, să piardă timpul pe la rânduri (bănuiesc că vor fi niște rânduri de te așezi la rând tânăr și ajungi în cabinet la doctor în prag de pensie) să scoată bani din buzunar pentru analizele lu pește, iar dacă vreo analiză nu iese bine și trebuie repetată, vor trebui alți bani și iar stat la rând, BĂTAIE DE JOC TOTALĂ.Dar, vor veni alegerile din nou...
10 iun 13:28
Răspunde | Votează email 1 email
Viorel
Ce ,,vrăjeală” de adormit copii... atunci pentru ce se mai face controlul medical la începutul școlii sau după 10 ani la expirarea termenului de valabilitate ? oare de unde mai scot hoțiile astea măi ? guvernul are un departament special numai cu tâmpiți cu mintea odihnită plătiți anumea să inventeze noi metode de a stoarce bani de la oameni ?
10 iun 12:38
Răspunde | Votează email 1 email
DIDI
Degeaba. Sunt boli care nu pot fi depistate prin control medical, doar dacă recunoaște pacientul. Cum ar fi epilepsia.Asta e o altă metodă de a lăsa lumea fără bani. Că bănuiesc că acel control medical, va costa și tot din buzunarul deținătorului de permis va fi. Fac orice e posibil panaramele de ,,aleși” numai ca omul să nu rămână cu nici un ban după salar. Bătu-iar Dumnezeu de idioți și incompetenți că ne-am săturat de ei și de mârșăviile lor.
1
EUR
4.7081
RON
23 Jan
noapte 0 °
zi 7 °
Ultimele joburi adaugate
24 H