Ştefănescu: Dragnea să dea explicaţii despre participarea la petrecerile de la sediile SRI. Dragnea: Să ceară explicaţii de la Oprea

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat luni că preşedintele partidului, Liviu Dragnea, ar trebui să dea explicaţii în interiorul formaţiunii în ceea ce priveşte participarea la unele petreceri care au avut loc în sedii ale SRI. Replica liderului PSD a venit imediat: să ceară explicaţii de la "camaradul" lui Gabriel Oprea.

RomaniaTV.net
05 mart. 2018, 10:37
Ştefănescu: Dragnea să dea explicaţii despre participarea la petrecerile de la sediile SRI. Dragnea: Să ceară explicaţii de la Oprea

„Eu nu îi voi cere explicaţii personal. Eu cred că e dator el să dea explicaţiile astea în interiorul partidului, să explice câte întâlniri de genul acesta a avut, de ce le-a avut şi în ce context. Poate, pur şi simplu, a fost obligat să participe. Poate a participat din plăcere. Lucrurile astea trebuie să le spună în interiorul partidului, pentru noi. Pe urmă trebuie să le spună, probabil, public. În orice caz, am înţeles că vrea să vină la Comisia de control SRI, unde are foarte multe lucruri de spus, după declaraţiile lui Maior. Într-adevăr, Maior nu a spus spus aproape nimic din ceea ce ştie, nu a răspuns foarte corect la două întrebări esenţiale legate de cum s-a dat ordin pentru facerea dosarului lui Klaus Iohannis şi pentru a-l scoate din cursă pe Iohannis înainte de a fi candidat. Nu s-a dat explicaţie despre cum s-a făcut la ordin dosarul lui Eduard Hellvig, pe vremea aceea ministru, secretar general PNL, azi şef al SRI. La fel, nu s-a răspuns la cum s-a dat ordin pentru ca Horia Georgescu, fostul şef al ANI, şi echipa să facă dosare la mii de primari PSD şi PNL – pe vremea aceea în USL şi la alte sute de oameni din conducerea celor două partide la nivel central şi judeţean”, a afirmat Ştefănescu, înaintea şedinţei Comitetului Executiv al PSD, citat de Agerpres.

Fostul şef al SRI George Maior a confirmat pe 27 februarie, la audierile din Comisia parlamentară de control al activităţii SRI, petrecerile care au avut loc la sedii ale serviciului cu diverse ocazii, printre participanţi numărându-se Victor Ponta, Liviu Dragnea, Laura Codruţa Kovesi, Livia Stanciu, a anunţat preşedintele comisiei, Claudiu Manda.

„A fost abordat un subiect legat de petrecerile sau evenimentele din sediile SRI. A confirmat (George Maior – n.r.) aceste evenimente, cu ocazia Zilei Naţionale a României, a Zilei SRI sau cu ocazia zilelor de naştere sau de nume ale domniei sale sau ale primului adjunct. A confirmat lista de participanţi. Noi am mai avut în cadrul comisiei astfel de nominalizări: toate unităţile de forţă din România de la Pachet, Poliţie, Informaţii, de la instanţe, conducerea din partidele politice, persoane din Guvern, unele dintre ele sunt apărute în spaţiul public. Le-a confirmat, spunând că unele au venit mai des, altele mai rar, dar persoane apărute în spaţiul public le-a confirmat, spunând că nu este nimic rău în acest lucru să existe şi o discuţie informală între oameni care au relaţii formale şi instituţionale”, a afirmat Manda.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat, luni, că va merge la audierea de la Comisia de anchetă a SRI cu tot ce ştie, nu cu „jumătăţi de adevăruri ca George Maior, nici cu minciuni ca alţii”, iar la final se aşteaptă să se „întâmple nişte lucruri”. Răspunzând unor întrebări, a spus că nu s-a văzut cu George Maior în acest sfârşit de săptămână şi nici nu a participat vrodată la vreo „onomastică a lui Maior sau Coldea”.

Întrebat despre opinia lui Ştefănescu potrivit căreia trebuie să explice prezenţa la petrecerile date la sediile SRI, Dragnea a răspuns: „Cred că domnul Codrin Ştefănescu poate să ceară aceste explicaţii de la camaradul lui Gabriel Oprea, de la asociatul lui Gabriel Oprea, care sigur nu are legătură cu sistemul”.