Codul bunelor maniere-reguli de bază. Cine trebuie să salute primul: femeia, bărbatul, şeful sau vârstnicul?

CODUL BUNELOR MANIERE. Aţi uitat cum este frumos şi corect să vă comportaţi în societate? RomaniaTV.net vă vine în ajutor şi vă prezintă o serie a celor mai importante reguli din Codul bunelor maniere. După ce data trecută v-am vorbit despre "diferenţa dintre MITĂ şi BACŞIŞ", acum vorbim despre salut.

RomaniaTV.net
22 feb. 2014, 07:16

Codul bunelor maniere. Salutul nu se face la întâmplare, ci cu un anume ceremonial care ridică multe probleme. Să ştii să saluţi este, într-adevăr, dovada că eşti bine crescut. Deşi formele de salut sunt vechi de când lumea, salutul în sine are în mimică, în compoziţia corpului sau în ţinută o infinitate de nuanţe care-i modifică sau îi completează sensul. Un simplu salut poate demonstra cuiva, de pildă, în ce măsură îl stimezi, dacă ştii să-i adaugi un mic gest, scrie Aurelia Marinescu în cartea sa „Codul bunelor maniere astăzi”.

  • Niciun om nu este atât de neînsemnat încât să nu merite un salut din partea noastră. Ludovic al XIV-lea o saluta pe ultima bucătăreasă cu aceeaşi curtoazie ca pe strălucitoarea domnişoară de La Valliere. Numai snobii pot crede că e sub demnitatea lor să salute primii.

Reguli de bază:

  • barbatul salută primul o femeie, chiar dacă aceasta este mai tânără decât el
  • tânărul sau tânăra îi salută pe cei mult mai în vârstă
  • nou-venitul, pe cei care sunt deja adunaţi
  • superiorul, pe inferior (dacă inferiorul e femeie, primul va saluta tot bărbatul; directorului general nu-i va scădea popularitatea, ci, dimpotrivă, dacă va saluta el primul femeia de serviciu)

Este obligatoriu să răspunzi la orice salut. A refuza să răspunzi înseamnă a-l jigni grav pe cel care ţi s-a adresat. Dacă totuşi nu răspunzi, înseamnă că eşti supărat rău pe persoana respectivă.

Citeşte şi: CODUL BUNELOR MANIERE: Cum se fac prezentările într-un cerc de necunoscuţi

Cum salută domnii?

Domnul care întâlneşte o persoană feminină cunoscută încetează să mai fumeze ţigara şi nu stă cu mâinile în buzunare. Când saluţi este frumos să înclini puţin capul. Vedem cu stupoare la TV tineri cu şepcuţe pe cap stând comod pe fotolii sau la mese şi conversând dezinvolt, uneori cu persoane mult mai în vârstă. Aceşti tineri nu vor învăţa niciodată că nu stai cu capul acoperit într-o încăpere.

Cum salută doamnele?

Doamnele vor răspunde la salutul care le este adresat printr-un surâs şi dând uşor din cap, ceea ce va dovedi persoanei întâlnite că a fost recunoscută.

Când salutăm primii?

Cel care intră într-un local salută, cel care se află acolo răspunde la salut. Această regulă este valabilă în restaurante, compartimente de tren, săli de aşteptare, lifturi, magazine.

A spune Neata în loc de Buna dimineata este un act de impoliteţe. De asemenea, vom evita formulele de timpul hello sau ciao sau adio, permise doar adolescenţilor.

Strângerea mâinii

Ne strângem mâinile mai ales când ne oprim să stăm puţin de vorbă. Este o formă de salut încărcată de un simbolism profund.

Cine întinde mâna primul?

În acest caz, ordinea se inversează. Doamna întinde prima mâna, persoana mai în vârstă sau superiorul. Se întâmplă ca din grabă sau din necunoaştere acestei reguli, tânărul să fie primul care întinde mâna, ceea ce este o impoliteţe.

Un bărbat se va ridica neapărat în picioare. Doamnele nu trebuie să se ridice decât pentru a da mâna unei persoane mai în vârstă sau uneia pe care vor s-o onoreze în mod special.

Cum se strânge mâna?

Se spune, pe drept cuvânt, că modul în care strângi mâna cuiva îţi dezvăluie firea. Să evităm să avem o mână moale sau una care zdrobeşte pe a celuilalt. Ne vom feri, de asemenea, să apucăm doar vârfurile degetelor.

Vom strânge mâinile pe rând, urmând ordinea firească a priorităţilor:

-doamnele între ele
-doamnele şi domnii
-domnii între ei

Citeşte şi: CODUL BUNELOR MANIERE la masă. Află cum se mănâncă sarmalele, pastele, salata, peştele sau cartofii