Codul Fiscal, adoptat cu MODIFICĂRI în Comisia de buget de la Cameră

Deputații din Comisia de Buget au votat, miercuri, în unanimitate, Codul Fiscal, urmând ca joi să fie votat în plen și trimis la președintele Klaus Iohannis spre promulgare. În proiectul ce va merge la votul final, a fost reintrodus un articol care prevede posibilitatea de majorare cu până la 500 la sută a impozitului pe clădirile şi terenurile neîngrijite, aceasta aplicându-se de la 1 ianuarie 2016.

02 sept. 2015, 10:12
Codul Fiscal, adoptat cu MODIFICĂRI în Comisia de buget de la Cameră

Secretarul de stat în ministerul de Finanţe Dan Manolescu a propus, la dezbaterile din comisie asupra cererii de reexaminare a Codului fiscal, reintroducerea prevederii privind acordarea posibilităţii consiliilor locale de a majora impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite situate în intravilan cu până la 500 la sută, precizând că este o solicitare a autorităţilor.

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a propus ca această prevedere să se aplice de la 1 ianuarie 2016, iar preşedintele comisiei, Viorel Ştefan (PSD), a precizat că aceasta este o decizie a liderilor partidelor.

Mai mulţi deputaţi au atras atenţia că trebuie specificat ce înseamnă clădiri şi terenuri neîngrijite şi că primarii ar putea să aplice discriminatoriu această prevedere.

Deputaţii din comisie au fost de acord cu amendamentul privind acordarea posibilităţii consiliilor locale de a majora impozitul pe clădiri şi pe teren cu până la 500 la sută pentru clădirile şi terenurile neîngrijite situate în intravilan.

Criteriile de încadrare în categoria clădirilor şi terenurilor neîngrijite, precum şi procedura de aplicare se adoptă prin hotărârea consiliului local. Clădirile şi terenurile încadrate la această categorie se stabilesc conform nomencalturii stradale.

CITEŞTE ŞI Noul Cod Fiscal, ADOPTAT de Senat: TVA scade la 20% din 2016, „taxa pe stâlp” rămâne până în 2017

În final, Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a adoptat în unanimitate, amendamentele la Codul fiscal convenite la reuniunea de joi a liderilor partidelor politice, introducând reducerea etapizată a TVA – la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la 1 ianuarie 2017.

Plenul Senatului a adoptat, marţi, proiectul legii Codului fiscal, reexaminat la solicitarea preşedintelui, acceptând amendamentele convenite de liderii politici, printre care reducerea etapizată a TVA – la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 19% de la 1 ianuarie 2017.