CODUL PORTOCALIU de inundaţii rămâne valabil pentru mai multe râuri din ţară

Codul portocaliu de inundaţii rămâne în vigoare pe râul Jiu în sectorul Răcari-Podari, judeţul Dolj, până la ora 18.00, precum şi pe mai multe râuri din judeţele Olt, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu şi Ilfov până vineri la ora 18.00.

11 dec. 2014, 15:25
CODUL PORTOCALIU de inundaţii rămâne valabil pentru mai multe râuri din ţară

„Din punct de vedere hidrologic, atenţionările de tip cod roşu de inundaţii au fost ridicate în cursul zilei de ieri, la acest moment fiind în vigoare numai atenţionări de cod galben şi portocaliu”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Ea a arătat că în zonele afectate de inundaţii au intervenit aproximativ 2.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi.

„În cursul zilei de astăzi, pompierii mobilizaţi din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele Argeş, Olt şi Vâlcea au ajuns în judeţul Teleorman, acţionând deja pentru ajutorarea populaţiei. Alte detaşamente de pompieri din judeţele Călăraşi, Dâmboviţa şi Prahova sunt în deplasare, urmând să ajungă în cel mai scurt timp în mai multe localităţi din judeţul Teleorman”, a spus Monica Dajbog.

CITEŞTE ŞI INUNDAŢIILE au făcut PRĂPĂD în ţară. Zeci de oameni sunt izolaţi, sute de case şi gospodării au fost afectate

De asemenea, grupele de pompieri din Bucureşti au ajuns de miercuri în zona localităţilor inundate din Teleorman şi acţionează în prezent în localităţile Plosca şi Dobroteşti cu motopompe şi mijloace tehnice necesare pentru aceste situaţii de urgenţă.

„Efecte ale inundaţiilor se manifestă la acest moment în 150 de localităţi din 18 judeţe, tendinţa fiind în scădere faţă de situaţia din această dimineaţă. 168 de locuinţe au fost inundate, cele mai multe, adică 105, în judeţul Teleorman – în localităţile Beuca, Orbeasca, Peretu şi Plosca. În toate cele 18 judeţe au fost inundate 1.966 de anexe gospodăreşti şi 77 de beciuri şi subsoluri”, a precizat purtătorul de cuvânt al MAI.

Dajbog a declarat că circulaţia se desfăşoară normal pe toate drumurile naţionale şi pe autostrăzi, însă cinci drumuri judeţene sunt inundate iar pe alte 15 drumuri judeţene circulaţia este restricţionată.

„Pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor, la ora la care vorbim se intervine cu 300 de mijloace tehnice, reprezentând autocamioane, buldozere şi motopompe. Peste 1.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi se află acum în localităţile inundate, acţionând în special pentru înlăturarea apei din gospodăriile oamenilor”, a mai spus ea.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, în localitatea Beuca, din judeţul Teleorman, 45 de persoane sunt izolate, accesul la acestea realizându-se cu ajutorul bărcilor de salvare, iar pompierii militari asigură transportul de apă şi alimente şi monitorizează permanent zona.

„În continuare 46 de persoane sunt cazate în spaţiile puse la dispoziţie de autorităţi, care le-au asigurat acestora alimente, apă şi bunuri de strictă necesitate. Precizez că în cursul acestei dimineţi erau evacuate 76 de persoane, dar între timp 30 din acestea s-au putut întoarce la casele lor”, a arătat oficialul MAI.