CODUL RUTIER s-a modificat. Ce OBLIGAŢII noi au ŞOFERII

Codul Rutier a fost modificat, printr-o ordonanţă a Guvernului, publicată zilele trecute în Monitorul Oficial, printre principalele schimbări numărându-se obligaţia şoferilor de a transporta copiii cu vârsta de până la 3 ani în scaune auto.  

03 sept. 2014, 07:26
CODUL RUTIER s-a modificat. Ce OBLIGAŢII noi au ŞOFERII

Ordonanţa 21/2014 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice aduce modificări în ceea ce priveşte transportul copiilor.

Astfel, începand cu data de 28 septembrie 2014, va fi interzis transportul copiilor în varstă de până la 3 ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sistem de siguranţă.

Astfel, şoferii vor avea obligaţia să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centurile de siguranţă sau sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate.

Şoferii care nu se vor asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate vor primi 3 puncte de penalizare.

Alte modificări ale Codului Rutier vizează posibilitatea recoltării probelor biologice în ambulanţă sau în autospecială apartinand Serviciului mobil de urgenta, dar şi recuperarea permisului anulat în baza unei hotarari judecătoreşti definitive.

CITEŞTE ŞI Schimbări majore pentru viitorii şoferi: Se cer minim 8 clase pentru obţinerea permisului auto

Vă prezentăm principalele prevederi ale Ordonanţei:

–  Persoanele cu domiciliul sau resedinta in Romania ori care dovedesc ca se afla la studii in Romania de cel putin 6 luni pot solicita obtinerea permisului de conducere autoritatilor competente sa le examineze.

– Conducatorii de autovehicule avand locuri prevazute prin constructie cu centuri de siguranta trebuie sa informeze pasagerii cu privire la obligatia legala de a le purta in timpul circulatiei pe drumurile publice.

– Conducatorii de autovehicule avand locuri prevazute prin constructie cu centuri de siguranta au obligatia sa se asigure ca, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poarta centurile de siguranta sau sunt transportati numai in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate, in conditiile prevazute de regulament.

– Conducatorilor de autovehicule le este interzis sa transporte copii in varsta de pana la 3 ani in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta, cu exceptia celor destinate transportului public de persoane, precum si a taxiurilor daca in acestea din urma ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata, in conditiile prevazute de regulament. Copiii cu varsta de peste 3 ani, avand o inaltime de pana la 150 cm, pot fi transportati in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta doar daca ocupa, pe timpul transportului, orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata.

– Recoltarea mostrelor biologice se face numai in prezenta unui politist rutier, in conditiile art. 190 alin. (8) din Codul de procedura penala, in urmatoarele spatii ale institutiilor medicale:
a) in interiorul unitatilor de asistenta medicala autorizate;
b) in ambulante avand echipaj cu medic ori autospeciale cu aceasta functie apartinand Serviciului mobil d eurgenta, reanimare si descarcerare;
c) in interiorul unitatilor medico-legale.”

CITEŞTE ŞI RECORD la examenul pentru permisul auto. Află de câte ori pe an se prezintă un botoşănean la examinare

– Medicul, asistentul medical sau persoana cu pregatire medicala de specialitate din echipajul ambulantei sau autospecialei apartinand Serviciului mobil de urgenta, reanimare si descarcerare, care intervine la evenimentele in legatura cu traficul rutier, poate recolta mostre biologice in masura in care prin aceasta nu se afecteaza acordarea asistentei medicale de urgenta sau de prim ajutor, precum si in situatia in care persoana implicata intr-un accident de circulatie refuza transportul de urgenta la o unitate sanitara sau starea sa de sanatate nu impune acest transport.

– Persoana careia i-a fost anulat permisul de conducere, ca urmare a condamnarii pentru o infractidune care a fost dezincriminata, in conditiile art. 4 din codul penal, se poate prezenta la autoritatea competenta pe raza careia isi are domiciliul sau resedinta, pentru eliberarea unui nou permis de conducere, in conditiile ordinului ministrului afacerilor interne prevazut la art. 24 alin. (5^3), fara a mai sustine examen si cu prezentarea documentului care atesta o astfel de situatie.

– In situatia in care anularea permisului de conducere nu a fost dispusa pana la depunerea cererii de restituire de catre titularul permisului de conducere, condamnat definitiv pentru o infractiune care a fost dezincriminata, in conditiile art. 4 din Codul penal, seful serviciului rutier competent dispune restituirea acestuia, in baza documentului care atetsta o astfel de situatie.”