Colegiul Medicilor din România: Şefii unor spitale pun presiune pe doctori să lucreze peste program. Cerem stoparea abuzurilor

Conducerile unor spitale pun presiune pe medici, inclusiv prin emiterea unor note interne, pentru a lucra cu mult peste programul de lucru aşa cum este acesta stabilit prin lege, iar „aceste abuzuri trebuie stopate”, susţin reprezentanţii Colegiului Medicilor din România.

04 dec. 2017, 18:02
Colegiul Medicilor din România: Şefii unor spitale pun presiune pe doctori să lucreze peste program. Cerem stoparea abuzurilor

„Faptul că în sectorul sanitar durata timpului de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor din unităţile sanitare publice se aprobă prin ordinul ministrului sănătăţii şi nu prin decizia managerilor este stabilit inclusiv prin Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice unde, la art.8 de la Capitolul II al Anexei II, se arată foarte clar faptul că «Regulamentul privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sistemul sanitar se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii, cu consultarea organizaţiilor sindicale semnatare ale contractului colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară»”, potrivit unui comunicat al Colegiului Medicilor.

Conform sursei citate, potrivit art.120 din Codul Muncii tot ceea ce depăşeşte timpul normal de lucru, în cazul medicilor de şapte ore/zi, respectiv 35 ore/săptămână este considerat ca fiind timp de muncă suplimentar şi nu poate fi solicitat sau impus de către conducere fără acordul angajatului.

Colegiul Medicilor din România susţine că respectarea timpului de muncă este nu numai un drept al medicilor dar, în aceeaşi măsură, o garanţie pentru pacienţi în ceea ce priveşte siguranţa actului medical prestat.

„În acest context, CMR solicită stoparea abuzurilor cu privire la timpul de muncă. Iar pentru stoparea abuzurilor solicităm: conducerilor unităţilor sanitare, să nu se substituie ministrului sănătăţii şi să aplice OMS 870/2004 aşa cum este el până la înlocuirea ori modificarea sa; inspectoratelor teritoriale de muncă, declanşarea unui control tematic la nivelul unităţilor sanitare publice pentru a se verifica în ce mod sunt respectate prevederile legale referitoare la timpul de muncă; organizaţiilor sindicale de la nivelul unităţilor medicale publice, să semnaleze orice abuz ori încălcare a timpului de lucru şi să sesizeze organele competente ori să formuleze acţiuni la instanţele de judecată competente pentru apărarea drepturilor membrilor lor”, se arată în comunicatul de presă.

Colegiul Medicilor urmează să se adreseze atât Ministerului Sănătăţii cât şi Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

„Totodată, rugăm structurile noastre teritoriale să contacteze organizaţiile sindicale din domeniul sanitar ce activează în aria lor de competenţă pentru a verifica în ce măsură asupra medicilor sunt exercitate presiuni în sensul nerespectării timpului de muncă”, precizează sursa citată.