Colegiul Psihologilor: Nu există metode sau tehnici de evaluare prin care să se poate identifica de către psihologi o tulburare mintală

Nu există metode sau tehnici de evaluare prin care să se poate identifica de către psihologi o tulburare mintală, chiar dacă aceştia utilizează instrumente profesionale specifice, au anunţat, miercuri, reprezentanţii Colegiului Psihologilor din România. Potrivit acestora, psihologii din cadrul MAI sunt responsabili doar de evaluarea psiho-aptitudinală a personalului angajat, iar o eventuală culpă profesională poate fi constatată numai potrivit procedurilor Codului de procedură disciplinară.

RomaniaTV.net
10 ian. 2018, 16:41
Colegiul Psihologilor: Nu există metode sau tehnici de evaluare prin care să se poate identifica de către psihologi o tulburare mintală

Reprezentanţii Colegiului Psihologilor din România au transmis, miercuri, un comunicat de presă în care fac câteva precizări, având în vedere ”suspiciunile prezentate în spaţiul public cu privire la activitatea psihologilor din cadrul structurii de psihologie a Ministerului Afacerilor Interne (Centrul de Psihosociologie), precum şi cu privire la metodele şi tehnicile de evaluare şi asistenţă psihologică utilizate pentru evaluarea personalului instituţiei publice (poliţişti)”.

Potrivit documentului, psihologii sunt atestaţi profesional în specialitatea psihologie militară – securitate naţională, fiind ”specialişti foarte bine pregătiţi în domeniu, singurii capabili să poată realiza demersul profesional standardizat”.

”Metodele şi tehnicile de evaluare şi asistenţă psihologică aflate în proprietatea instituţiei publice încă de la înfiinţarea structurii, sunt instrumente profesionale cu valoare predictivă, elaborate (fundamentate, traduse, adaptate, validate şi etalonate pe populaţiile specifice – poliţişti, personalul Ministerului Afacerilor Interne) de către specialiştii din cadrul Centrului de Psihosociologie al Ministerului Afacerilor Interne. Utilizarea unor aşa-zise «teste cu licenţă», care nu sunt adaptate şi etalonate pe populaţiile specifice (poliţişti, personalul Ministerului Afacerilor Interne) nu reprezintă instrumente profesionale valide (fără valoare predictivă), acestea fiind incapabile să răspundă nevoilor de examinare psihologică”, se arată în document.

În ceea ce priveşte diagnosticarea personalului cu tulburări mintale, reprezentanţii Colegiului precizează că acest demers profesional nu cade în sarcina psihologilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, aceştia fiind responsabili doar de evaluarea psiho-aptitudinală a personalului angajat.

”Nu există metode sau tehnici de evaluare şi asistenţă psihologică prin care să se poate identifica de către psihologi o tulburare mintală, psihologii neputând acţiona decât în limita competenţelor profesionale specifice, potrivit Standardelor de calitate în serviciile psihologice (SCSP)”, se mai arată în comunicat.

De altfel, Colegiul Psihologilor din România anunţă că are în vedere înfiinţarea unui Centru Naţional de Coordonare şi Standardizare a Metodelor şi Tehnicilor de Evaluare şi Asistenţă Psihologică care să asigure în mod gratuit instrumente psihologice adecvate pentru toţi psihologii, indiferent de regimul de exercitare a profesiei.

Totodată, Colegiul Psihologilor din România menţionează că psihologii cu drept de liberă practică au toate drepturile şi obligaţiile reglementate în Legea nr. 213/2004, inclusiv dreptul de a fi anchetaţi disciplinar numai ca urmare a încălcării unor prevederi din Codul deontologic al profesiei de psiholog cu drept de liberă practică.

”Precizăm faptul că o eventuală culpă profesională a psihologilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne poate fi constatată numai  potrivit procedurilor Codului de procedură disciplinară. Nutrim speranţa că opinia publică românească şi percepţia autorităţilor publice nu vor da curs unor acuzaţii nefondate împotriva unor psihologi specialişti care si-au dovedit competenţa profesională, iar încrederea publică în activitatea psihologilor din cadrul Centrului de Psihosociologie va rămâne neafectată de un caz puternic mediatizat, care însă nu priveşte profesioniştii psihologi”, se încheie comunicatul.

Poliţistul de la Brigada Rutieră a Capitalei acuzat că a agresat sexual doi copii în liftul unui bloc din sectorul 6 al Capitalei fusese evaluat psihologic în 2014 şi urma să fie supus unei noi evaluări în 2019.

Potrivit IGPR, şeful său de la Brigada Rutieră a Capitalei a fost eliberat din funcţie „până la clarificarea situaţiei, iar şefii de schimb, precum şi psihologul unităţii din care făcea parte poliţistul vor fi cercetaţi disciplinar.

Citeşte şi: Cercetări EXTINSE în cazul poliţistului pedofil. A fost pus sub acuzare pentru agresarea sexuală a unei fete de 14 ani, în 2009