Colposcopia: Când este indicată şi cum te pregăteşti

Procedură medicală care permite o examinare amănunțită a țesuturilor vaginului, vulvei și colului uterin, colposcopia depistează din timp leziunile care pot duce la apariția cancerului.

RomaniaTV.net
13 oct. 2017, 06:50
Colposcopia: Când este indicată şi cum te pregăteşti

Doctorul îți poate recomanda colposcopia în urma unui rezultat Babeș-Papanicolau anormal. Dacă în timpul procedurii sunt depistate porțiuni neobișnuite de țesut, se prelevă o mostră care se trimite la un laborator, spre a fi examinată la biopsie.

Colposcopia poate fi folosită pentru diagnosticarea negilor genitali, a inflamațiilor cervixului, a schimbărilor precanceroase ale țesuturilor cervixului și ale vaginului, cât și ale vulvei.

Cum te pregătești

Înainte de control, doctorul îți poate recomanda să eviți anumite lucruri, precum: contactul sexual înainte cu 2-3 zile de consult sau folosirea tampoanelor cu 48 de ore înainte, precum și folosirea anumitor medicamente pentru tratarea afecțiunilor vaginale. În schimb, este recomandat să ai vezica golită și să iei cu o oră înainte un analgezic, precum ibuprofenul.

Citeşte şi Boli cu transmitere sexuală: Mituri despre virusul papiloma uman şi negii genitali

Se realizează cu ajutorul unui microscop special, numit colposcop, care permite vizualizarea leziunilor ce nu pot fi observate cu ochiul liber. Acesta este prevăzut cu o minicameră prin intermediul căreia sunt înregistrate imaginile, care pot fi mărite de 2-60 de ori.

Sfat

Cea mai bună perioadă pentru a face examinarea este la 10 zile după terminarea ciclului menstrual.

Este o procedură nedureroasă

Exameninarea este rapidă, nu necesită spitalizare, iar pacienta primește rezultatul pe loc. Nu este contraindicată femeilor însărcinate, însă dacă este necesară biopsia, este posibil să cauzeze hemoragie.

Colposcopia nu este folosită ca o metodă de monitorizare a femeilor care au un risc ridicat de a dezvolta cancer uterin. În acest scop, cel mai eficient s-a dovedit a fi testul Babeș-Papanicolau, colposcopia ajutând doctorul să afle câteva informații în plus dacă observă modificări neobișnuite.

Dacă și colposcopia și biopsia sunt în parametri normali, riscul de a suferi schimbări care pot duce la apariția cancerului uterin nu va dispărea definitiv, doctorul indicând intervalul în care trebuie să repeți testul Babeș-Papanicolau.

Femeile cu HIV au un risc mai crescut de a dezvolta cancer cervical, de aceea li se recomandă să facă mai des testul.

Info

Prețul unei colposcopii la o policlinică privată costă în jur de 220 lei.

Află mai multe despre donarea de sânge AICI