Columbia a declarat stare de urgenţă după ce 262 de persoane şi-au pierdut viaţa în tragedia din Mocoa

Autorităţile columbiene au declarat în timpul nopţii stare de urgenţă ”economică, socială şi ecologică” în timp ce localnicii au început să îngroape primele victime ale unui torent de noroi din Mocoa. Un număr de 262 de persoane şi-au pierdut viaţa până în acest moment după ce un torent de noroi a acoperit un oraş columbian, printre morţi numărându-se cel puţin 43 de copii, transmite BBC.

04 apr. 2017, 05:21
Columbia a declarat stare de urgenţă după ce 262 de persoane şi-au pierdut viaţa în tragedia din Mocoa

Preşedintele Juan Manuel Santos a anunţat că autorităţile vor direcţiona 40 de miliarde de pesos columbieni, adică aproximativ 13,9 milioane de dolari, spre „priorităţile umanitare”.

Salvatorii caută în continuare supravieţuitori, în timp ce localnicii au început să îngroape primele victime ale ucigaşului torent de noroi.

Reprezentanţii Crucii Roşii au susţinut că salvatorii au la dispoziţie cel puţin 72 de ore pentru a-i scoate de sub dărâmături pe supravieţuitori înainte de a fi prea târziu. Totuşi, localnicii nu mai au speranţe că-şi vor găsi în viaţă rudele, care au dispărut după ce un torent masiv de noroi şi pietre a acoperit oraşul Mocoa.

Ercy Lopez (39 de ani) a supravieţuit după ce s-a agăţat de un copac, dar o caută în continuare pe fiica sa Diana Vaness (22 de ani).

„Speranţele că o vom găsi în viaţă sunt din ce în ce mai mici”, a declarat columbianul din Mocoa.

Sinistraţii aşteaptă ajutor umanitar din partea executivului de la Bogota.

Autorităţile au trimis până la 40 de tone de ajutoare umanitare spre localitatea distrusă de torent, inclusiv 2.000 de kituri alimentare şi 1.000 de corturi.

Preşedintele Santos a anunţat că alte 7.000 de pături şi 6.000 de covoare au ajuns în Mocoa.

Rebelii FARC s-au oferit să ajute la reconstruirea oraşului distrus de torent, dar implicarea acestora în operaţiunile umanitare nu a primit încă aprobare din partea Guvernului.