Comandanţii structurii operaţionale NATO vizitează Portul Constanţa şi comandamentul naval

Cele șase bastimente componente ale Grupării Navale Permanente din Mediterană (SNMG2) au acostat vineri în Portul Constanța pentru o escală de trei zile, pe parcursul actualului exercițiu efectuat în bazinul Mării Negre în compania unor unități navale ale Bulgariei și României.

13 mart. 2015, 16:34
Comandanţii structurii operaţionale NATO vizitează Portul Constanţa şi comandamentul naval

La scurt timp după sosirea în port, comandantul SNMG2, contraamiralul Brad Williamson (SUA), însoțit de cei șase comandanți de nave și șeful de stat major al grupării, a susținut o alocuțiune de presă și a răspuns la întrebările ziariștilor pentru a reliefa specificul actualelor exerciții organizate în Marea Neagră, potrivit Agerpres.

Scopul exercițiilor pe care le realizăm în cursul acestei misiuni în Marea Neagră este cel desemnat de menirea noastră ca marinari militari și ca alianță, de a ne perfecționa și de a realiza o cât mai bună interdependență și colaborare între unitățile navale ale națiunilor partenere din NATO. Acum suntem aici, la Marea neagră unde facem exerciții cu partenerii noștri bulgari și români, dar am fost și în Marea Adriatică unde am colaborat cu croații, am făcut și facem exerciții și cu marina spaniolă cu cea turcă. Scopul este ca în colaborare cu aliații să obținem cele mai bune performanțe în pregătirea specifică pentru eliminarea riscurilor pe culoarele maritime’, a spus contraamiralul american.

Întrebat dacă au întâlnit nave sau aparate de zbor rusești în timpul primei părți a exercițiului, contraamiralul Williamson a replicat că avioane militare rusești au fost reperate chiar înaintea sosirii în Portul Constanța, de echipamentele de supraveghere ale unei nave americane, dar că survolurile se desfășurau deasupra apelor internaționale, cea ce nu este cu nimic nefiresc. ‘Rușii pot să facă astfel de exerciții fără nicio problemă așa cum facem și noi cu aliații din NATO. Sunt națiune riverană la Marea Neagră și pot decide, așa cum cred de cuviință, asupra investițiilor pe care le fac în sistemul de apărare, atât timp cât nu încalcă înțelegerile internaționale. Repet, Marea Neagră este o mare deschisă și așa vrem să rămână, iar căile de navigație trebuie să fie deschise cooperării economice, comerțului și colaborării. Aici avem aliați și interacționăm cu ei, iar exercițiile pe care le realizăm nu au caracter provocator, scopul lor fiind definit drept unul pentru întărirea cooperării mutuale’, a conchis comandantul SNMG2.

Navele componente ale Grupării navale NATO Standing Maritime Group-2 vor părăsi Portul Constanța luni dimineață pentru a continua planul de pregătire comună și exercițiile specifice pe mare. Grupării NATO i se vor alătura, din partea Forțelor Navale Române, două corvete, două nave purtătoare de rachete, fregata Mărășești și trei aeronave ale Forțelor Aeriene Române, pentru a realiza împreună exerciții de luptă antisubmarin și împotriva aeronavelor inamice, exerciții de respingerea atacului unor nave și ambarcațiuni rapide inamice.

Tot vineri, la Comandamentul Flotei, din Constanța, șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral dr. Alexandru Mîrșu a primit vizita generalului-locotenent Leonardo di Marco, șefului Statului Major al Comandamentului Aliat Întrunit (JFC) de la Napoli, care se află în România, în perioada 12 — 13 martie. Vizita oficialului NATO contribuie la identificarea unor oportunități de pregătire în comun cu forțe din subordinea JFC Napoli și pentru evidențierea sprijinului acordat de către NATO României, în contextul situației de securitate în bazinul Mării Negre.