Comandantul Armatei SUA în Europa: România, un aliat foarte bun. Trebuie să investiţi în securitate dacă vreţi să fiţi în siguranţă

General Locotenentul Ben Hodges, comandantul trupelor armate ale SUA în Europa, a declarat, într-un interviu acordat News.ro, că România este o "ţară de prim rang" în cadrul NATO şi un aliat foarte bun, cu o relaţie foarte bună cu Statele Unite, însă trebuie să continue eforturile de modernizare în Apărare, în special în privinţa echipamentelor, care datează din perioada Pactului de la Varşovia.

20 apr. 2017, 08:35
Comandantul Armatei SUA în Europa: România, un aliat foarte bun. Trebuie să investiţi în securitate dacă vreţi să fiţi în siguranţă

Generalul Hodges s-a aflat săptămâna aceasta în România, într-o vizită la baza militară Mihail Kogălniceanu, unde a participat la pregătirile pentru exerciţiul militar NATO de amploare care va avea loc în această vară. El a vorbit, în interviul acordat agenţiei News.ro, despre planurile de instrucţie care vor avea loc pe teritoriul ţării, dar şi despre actualul profil al României în cadrul NATO şi în relaţie cu Statele Unite, informează news.ro.

Hodges a vorbit şi despre activităţile Rusiei în regiune şi despre actualul context de securitate în Europa, mesajul său pentru statele europene fiind: „Trebuie să investiţi în securitate dacă vreţi să fiţi în siguranţă”.

Comandantul Armatei SUA din Europa a lăudat eforturile României, pe care a numit-o o ţară „de prim rang” şi un lider al Alianţei, însă a subliniat nevoia ca ţara noastră să continue să investească în Apărare, în special pentru a moderniza echipamentele, care datează, în unele cazuri, din anii ’50, potrivit news.ro.

Ben Hodges a vorbit şi despre acţiunile Rusiei în regiunea Mării Negre, cerând mai multă transparenţă din partea Moscovei în cadrul exerciţiilor militare pe care le desfăşoară, dar şi despre actualul context de securitate, după Brexit. Generalul a făcut şi precizări cu privire la estimările sale anterioare, din 2016, potrivit cărora o invazie a Rusiei în zona ţărilor baltice nu ar putea fi oprită cu succes de către NATO, explicând că în ultimul an s-au făcut progrese, iar aliaţii din nord sunt capabili acum să se apere mult mai bine.

Citeşte interviul integral, AICI