Combinaţii PERICULOASE de medicamente

Acordaţi o atenţie deosebită atunci când administraţi mai multe medicamente în aceeaşi perioadă, deoarece acestea pot interacţiona. Mai mult, atunci când mergeţi la doctor, înainte de a vă fi prescris un nou tratament, trebuie să-i spuneţi medicului dacă luaţi şi alte medicamente.

07 iul. 2014, 06:40
Combinaţii PERICULOASE de medicamente

Atunci când medicamentele sunt combinate pot rezulta trei posibile efecte:

1. Acestea acţionează independent unele de altele.

2. Supradozaj. Unele medicamente devin periculoase atunci când sunt amestecate, din cauza faptului că efectele lor sunt multiple, este amplificat modul în care acestea afectează organismul şi creste riscul de reacţii adverse sau supradozaj, potrivit sfatulmedicului.ro. Simptomele în caz de supradozaj sunt: greaţă sau vărsături, arsuri stomacale sau în gât, dureri de stomac, febră, ameţeală, mişcări oculare rapide, oboseală, sângerări sau vânătăi, îngălbenirea ochilor sau a pielii, confuzie.

3. Anularea efectului. Îşi pot anula sau reduce reciproc efectele atunci când două medicamente au consecinţe opuse asupra creierului.

IMPORTANT! NU utilizaţi mai mult de un medicament care are aceeaşi substanţă activă!

Citeşte şi Pisezi sau spargi medicamentele înainte să le administrezi? Iată la ce RISCURI te expui

Combinaţii PERICULOASE de substanţe medicamentoase:

1. Aspirina NU se combină cu paracetamolul. Cele două medicamente se pot asocia numai prin alternanţă în tratamentul virozelor respiratorii, dar numai la adulţi.

2. Aspirina NU se combină cu ibuprofenul. Dacă iei şi aspirină şi ibuprofen poate creşte riscul complicaţiilor gastrointestinale precum inflamaţiile, sângerările, ulceraţiile şi perforaţiile stomacale. De asemenea, ibuprofenul şi alte antiinflamatoare nesteroidiene (piroxicam, meloxicam) scad efectul diureticelor şi al unor medicamente pentru hipertensiune. Aspirina nu se combină nici cu medicamentele folosite de diabetici, fiindcă ea măreşte efectul hipoglicemiant al acestora.

3. Coldrex NU se combină cu paracetamol. Nu se recomandă asocierea acestui medicament cu alte medicamente folosite pentru răceală sau ca decongestive precum şi cu alte produse care conţin paracetamol. De asemenea, este de evitat combinaţia dintre Coldrex cu tratamentul cu antidepresive de tipul inhibitori de monoaminoxidază sau beta-blocante folosite în tratamentul problemelor cardiace şi a hipertensiunii arteriale. Coldrex nu se combină nici cu warfarină, metoclopramidă, domperidonă sau colestiramină.

4. Medicamentele antiemetice, care se administrează împotriva stării de greaţă, nu se combină cu tranchilizante şi sedative.

5. Antihistaminicele (Claritine) nu se administrează împreună cu sedative sau somnifere.

6. Plasturii sau gumele cu conţinut de nicotină nu se combină cu medicamentele pentru depresie sau astm bronşic.

7. Medicamentele antidepresive nu se administrează concomitent cu tratamentele pentru tuse şi nici cu decongestionante, de pildă pseudoefedrina care e inclusă în pastilele pentru răceală.

8. Pseudoefedina nu se combină nici cu medicamente de slăbit, deoarece poate să ducă la stări de anxietate.

9. Antibioticele şi pilula contraceptivă. Anticoncepţionalele îşi pot pierde efectul dacă sunt combinate cu unele antibiotice, în special tetraciclina şi penicilina. Se pare că antibioticele scad absorbţia pilulei, astfel încât aceasta nu mai ajunge în sânge. Un efect asemănător rezultă şi din combinaţia tratamentelor antifungice şi pilule contraceptive.

10. Diureticele (de exemplu furosemid) interacţionează cu aminoglicozidele (amikacina, gentamicina, kanamicina, streptomicina) ducând la creşterea reacţiilor adverse a antibioticelor, motiv pentru care trebuie evitată asocierea acestora.

11. Analgezicele (medicamente împotriva durerii), antipireticele (medicamente împotriva febrei) şi antispasticele (medicament care combate spasmele) interacţionează cu sulfonamidele antibacteriene (clasă de antibiotice) ducând de la leucopenie (scădere peste limită a numărului globulelor albe din sânge) şi agranulocitoză (scăderea sau dispariţia din sânge a agranulocitozelor, celule albe cu mai multe nuclee) până la un risc crescut de deces.

12. Antihipertensivele cu anumite antibiotice, precum eritromicina sau claritromicina. Această combinaţie poate duce la scăderea bruscă şi masivă a tensiunii arteriale.

13. Statinele cu unele macrolide (un tip de antibiotice). Statinele, medicamente prescrise pentru reducerea nivelului de colesterol în sânge şi antibioticele de tipul macrolidelor (claritromicina) nu trebuie combinate. În caz contrar, există un risc crescut de a dezvolta grave tulburări musculare, cum este rabdomioliza, ce constă în distrugerea ţesutului muşchilor striaţi.

Combinaţii interzise de medicamente cu alimente:

1. Citrice şi sirop pentru tuse. Citricele conţin o cantitate importantă de vitamina C. Unele dintre ele, cum ar fi lămâia verde, grepfrutul sau anumite soiuri de portocale sunt interzise în combinaţie cu siropul pentru tuse. Aceste fructe blochează o enzimă care metabolizează dextrometorfanul, un medicament antitusiv, scrie curademiere.ro. Molecula se acumulează în sânge fără să fie degradată şi se măresc efectele secundare: halucinaţii, somnolenţă.

Sucurile de citrice interacţionează cu mai mult de 50 de medicamente, astfel că cea mai bună soluţie este să nu luaţi niciodată medicamente cu suc de citrice.

Citeşte şi Ce trebuie să pui în dulăpiorul cu medicamente?

2. Lactate şi antibiotice. Anumite antiobiotice, în special ciprofloxacina, devin ineficiente dacă intră în contact cu calciul, fierul şi alte minerale din produsele lactate.

Totodată, laptele, datorită calciului pe care îl conţine, poate interfera cu medicaţia pentru tiroidă. Este recomandat ca între momentul în care luaţi medicamentele şi momentul în care aţi băut lapte să treacă cel puţin patru ore, scrie dietetik.ro.

3. Somon afumat şi antidepresive. Antidepresivele din vechea generaţie interacţionează cu alimentele afumate, ciocolata, berea, vinul roşu, sosul de soia sau cu brânzeturile maturate. Inhibitorii de monoamină oxidaza din antidepresive interacţionează cu tiramina din alimente şi pot provoca crize de hipertensiune cu potenţial mortal.

4. Ciocolată şi ritalin. Ciocolata conţine un stimulant, numit teobromină. Combinarea acestor molecule în corpul uman poate duce la comportament incoerent şi diferite crize, atunci când se administrează un tratament cu ritalin. Ritalinul este un psihostimulant recomandat pentru pacienţii care suferă de hiperactivitate sau deficit atenţional.

5. Cafea şi medicamente care conţin efedrină. Cafeaua interacţionează şi poate avea efecte adverse în cazul în care este combinată cu medicamente care conţin efedrină sau alte stimulente ale sistemului nervos central. Cafeaua poate bloca efectul unor medicamente în tratamentul astmului.

6. Suc de fructe şi medicamente pentru alergii. Evită sucul de mere, de portocale sau de grepfrut dacă urmezi un tratament cu fexofenadină contra alergiei la polen, cel puţin patru ore după ce ai luat tratamentul. Aceste sucuri inhibă efectul acţiunii unei peptide ce transportă moleculele medicamentului de la stomac în sânge.

7. Suc de rodie şi medicamente pentru reglarea tensiunii. Sucul de rodie este contraindicat în combinaţie cu medicamentele pentru reglarea tensiunii. Anumite enzime din sucul de rodie anulează efectul acestor pastile.

8. Băuturi energizante şi medicamente pentru controlul tensiunii. Băuturile energizante şi cele special concepute pentru sportivi pot fi dăunătoare dacă sunt combinate cu medicamente pentru controlul tensiunii. Totodată, sucurile care conţin banane şi kiwi pot avea efecte adverse dacă sunt folosite pentru administrarea medicamentelor pentru tensiune ca urmare a conţinutului mare de potasiu şi magneziu.

9. Vin roşu şi antidepresive. Este contraindicat să consumaţi vin roşu în cursul unui tratament cu antidepresive. Combinaţia între vinul roşu şi antidepresive poate duce la atac cerebral, variaţii grave ale tensiunii arteriale şi dureri de cap. Un efect similar îl are şi combinaţia între antidepresive şi băuturile energizante.

10. Ceai verde şi medicamente care controlează precesele de coagulare ale sângelui. Ceaiul verde poate atenua efectul acestor medicamente.

Citeşte şi Medicamente interzise în străinătate, vândute în farmaciile din România