Cometa „secolului” s-ar putea dezintegra în curând: Ce se va întâmpla atunci cu Pământul

Cometa ISON, supranumită şi cometa "secolului" s-ar putea dezintegra pe 28 noiembrie, când va ajunge extrem de aproape de Soare. Aceasta ar fi una din cele mai mari explozii înregistrate vreodată, dând naştere unei ploi de meteoriţi, dar există mai multe posibilităţi în care s-ar putea desfăşura fenomenul şi nimic nu indică un scenariu catastrofal.

19 nov. 2013, 11:41
Cometa „secolului” s-ar putea dezintegra în curând: Ce se va întâmpla atunci cu Pământul

O cometă (sau stea cu coadă) este un corp mic din sistemul solar, alcătuit dintr-un nucleu de gheaţă luminos, înconjurat de gaze şi pulberi, care se prelungeşte uneori cu o coadă ce se poate întinde pe milioane de kilometri, scrie Agerpres.

Cometa ISON a fost descoperită de doi astronomi amatori din Rusia şi Belarus, în septembrie 2012, şi este considerată cometa „secolului”. Pe 28 noiembrie cometa se va afla în punctul cel mai apropiat de Soare, la 1.800.000 km.

Luminozitatea cometei creşte de trei zile, ea putând fi acum observată chiar şi cu ochiul liber. Dezvoltă în prezent o coadă dublă de pulberi şi gaz, tot mai vizibilă. Cu cât data de 28 noiembrie se apropie, cu atât interesul provocat de Ison creşte şi mulţi intră în panică. Printre scenariile avansate, trei sunt plauzibile.

Primul este că ISON va evita în ultimul moment Soarele şi îşi va continua călătoria în spaţiu. Al doilea presupune că va ajunge prea aproape de Soare şi se va dezintegra. Fragmentele vor fi atunci aruncate în spaţiu şi o ploaie de meteoriţi ar putea cădea pe Pământ. Însă forţa de gravitaţie a Soarelui ar putea fi suficientă pentru ca acest lucru să nu se întâmple. În sfârşit, ultimul scenariu ar fi cel mai puţin dorit de oamenii de ştiinţă pentru că ar duce la moartea rapidă a cometei: ISON să fie atrasă de Soare şi să îşi termine drumul lovindu-se de acesta, provocând cea mai mare explozie văzută de omenire.

Oamenii de ştiinţă nu pot spune încă ce se va întâmpla, dacă ISON reprezintă un pericol pentru Terra sau nu. Numai la apropierea de Soare gheaţa din cometă va reflecta lumina şi va oferi date despre mărimea ei.