Comey confirmă: Trump i-a cerut să renunţe la ancheta ce-l viza pe fostul consilier pentru Securitate Naţională, Michael Flynn

Fostul director al FBI James Comey a confirmat că președintele american, Donald Trump, i-a cerut să abandoneze ancheta asupra fostului consilier prezidențial pe probleme de securitate națională, Michael Flynn, implicat în afacerea amestecului Moscovei în alegerile prezidențiale din SUA, potrivit mărturiei sale scrise postate miercuri pe internet, citată de AFP și Reuters.

07 iun. 2017, 18:45
Comey confirmă: Trump i-a cerut să renunţe la ancheta ce-l viza pe fostul consilier pentru Securitate Naţională, Michael Flynn

James Comey a făcut cunoscut că președintele l-a atenționat, la 27 ianuarie, în cursul unui dineu privat, că se așteaptă la fidelitate din partea sa. „Am nevoie de fidelitate. Aștept fidelitate”, i-a spus Donald Trump.

De asemenea, fostul director al FBI a afirmat că își aduce aminte de nouă discuții private cu Donald Trump în patru luni, trei în persoană și șase la telefon.

Povestind o întâlnire privată, pe 14 februarie, în Biroul Oval, Comey scrie că Trump i-a vorbit despre ancheta cu privire la Michael Flynn şi i-a spus ”sper că veţi putea să găsiţi o modalitate de abandonare a acesteia, de a-l lăsa în pace pe Flynn. Este un om bun”.

Potrivit lui Comey, această cerere privea orice investigaţie referitoare la ”false declaraţii ale domnului Flynn cu privire la conversaţiile sale cu ambasadorul rus, în decembrie”, şi nu ancheta mai largă cu privire la o eventuală complicitate între Rusia şi echipa de campanie a republicanului.

”Era totodată foarte îngrijorător, dat fiind rolul FBI de serviciu de investigaţii independent”, scrie Comey.

El povesteşte, de asemenea, în detaliu, cina de la Casa Albă, de pe 27 ianuarie, în cursul căreia Donald Trump i-ar fi spus ”am nevoie de loialitate, mă aştept la loialitate”.

”Nu am mişcat, vorbit sau mi-am schimbat expresia faţei”, scrie fostul şef al poliţiei federale, evocând ”o tăcere jenantă”.

Iar atunci când preşedintele, la sfârşitul mesei, a reluat problema loialităţii, Comey i-a răspuns că ”va avea întotdeauna onestitate din partea sa”, acceptând apoi cererea lui Trump a unei ”onestităţi loiale”.

Această declaraţie scrisă – de şapte pagini – a fost publicată de Comisia pentru Informaţii din cadrul Senatului, în contextul în care fostul director al FBI urmează să fie audiat public joi dimineaţa (ora locală).

El a confirmat, de asemenea, că a consemnat în note conţinutul conversaţiilor sale cu preşedintele american, aşa cum au dezvăluit mai multe publicaţii.

Citeşte şi Donald Trump nu va bloca audierea fostului director al FBI, James Comey