Comisarul european Carlos Moedas şi Adrian Curaj, înaltul reprezentant al primului-ministru, vizitează laserul de la Măgurele

Comisarul european pentru Cercetare, ştiinţă şi inovare, Carlos Moedas, vine marţi în România. Împreună cu Adrian Curaj, înalt reprezentant al primului-ministru pentru proiectul Măgurele-Laser Valley, asociat infrastructurii paneuropene ELI-NP, și Nicolae Zamfir, directorul proiectului ELI-NP, comisarul Moedas va vizita centrul de Cercetare de la Măgurele.

10 oct. 2016, 15:09
Comisarul european Carlos Moedas şi Adrian Curaj, înaltul reprezentant al primului-ministru, vizitează laserul de la Măgurele

Carlos Moedas este al doilea oficial european care, în mai puțin de o lună vine pe platforma de la Măgurele. Pe 13 septembrie, președinteel Franței, Francois Hollande, a vizitat, alături de preşedintele Klaus Iohannis, Laserul ELI-NP, care face parte dintr-un program european de cercetare destinat dezvoltării celor mai puternice lasere din lume.

„Este un simbol. Franţa şi România, datorită cercetătorilor şi întreprinderilor care îi însoţesc, pot să implementeze laserul cel mai puternic din lume. (…) Laserul va însemna cooperare între cercetătorii noştri de-a lungul mai multor ani. Efortul de cercetare este indispensabil pentru o ţară. Naţiunile care vor face cele mai mari eforturi vor avea de câştigat peste tot în lume”, a declarat atunci preşedintele francez.

Sub coordonarea lui Adrian Curaj, Înalt Reprezentant al prim-ministrului pentru dezvoltarea ecosistemului bazat pe știință, inovare și antreprenoriat asociat infrastructurii paneuropene ELI-NP, Guvernul dorește să transforme zona din jurul Laserului de la Măgurele într-un hub de știință, un oraş inteligent care să atragă investitori: Laser Valley. Cu centre de cercetare, campus studenţesc modern, incubator de afaceri, locuinţe de tip ecoliving și zone de recreere, Laser Valley presupune dezvoltarea unei infrastructuri edilitare și de cercetare în jurul laserului de la Măgurele. Efectul constă nu doar în dezvoltarea cercetării, ci și în atragerea de investiții, crearea de locuri de muncă, creștere economică și îmbunătățirea nivelului de trai pentru locuitorii din regiune.

„Efortul nostru legat de teritoriul din jurul localităţii Măgurele este să vedem cum anume putem să facem această zonă una de dezvoltare teritorială, pornind de la ştiinţă, dar făcând cercetare, inovare, business high tech, domenii în care să ai cum să studiezi, domenii în care antreprenoriatul să fie la el acasă. Încercăm, de la nivelul administraţiei publice centrale, să orchestrăm construcţia unui ecosistem de inovare şi antreprenoriat, care să ducă la locuri de muncă high tech, la bunăstare şi la o prezenţă internaţională puternică”, a declarat Adrian Curaj la începutul acestui an, în contextul lansării Competiţiei internaţionale de idei Laser Valley – Land of Lights.