Comisia de anchetă pentru CANDIDATUL-OFIŢER al lui Băsescu, RESPINSĂ la comisii. Opoziţia acuză CENZURA

Membrii Comisiilor Juridică şi de Regulament din Camera Deputaţilor s-au pronunţat, din perspectivă procedurală, în şedinţa comună de marţi, împotriva înfiinţării unei comisii parlamentare de anchetă, solicitată de Alianţa Creştin Liberală, privind afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu, potrivit cărora, printre candidaţii la alegerile prezidenţiale, ar exista un ofiţer sub acoperire.

23 sept. 2014, 14:35
Comisia de anchetă pentru CANDIDATUL-OFIŢER al lui Băsescu, RESPINSĂ la comisii. Opoziţia acuză CENZURA

Decizia a fost luată cu 16 voturi pentru, opt împotrivă şi trei abţineri. Punctul de vedere al celor două Comisii, solicitat luni de Biroul Permanent, urmează să fie comunicat forului de conducere al Camerei Deputaţilor.

Printre argumentele de ordin procedural ale celor care au susţinut inutilitatea înfiinţării unei astfel de comisii de anchetă, s-au numărat cele care au vizat faptul că preşedintele statului nu poate fi chemat la audieri şi există, oricum, comisii de specialitate care se ocupă cu astfel de situaţii, scrie Agerpres.

Deputatul UDMR Marton Arpad a spus că ar fi bine să fie clarificată situaţia, ‘dar nu avem pârghiile regulamentare şi legale pentru a face o astfel de anchetă’.

Traian Băsescu, chemat la audieri în Parlament în scandalul ofiţerului sub acoperire, candidat la Preşedinţie

Potrivit vicepreşedintelui Comisiei Juridice, Ciprian Nica, o asemenea comisie specială ‘nu are obiect’.

Noi avem două comisii parlamentare speciale: una e de control SIE, una este de control SRI, care sunt mandatate prin votul poporului să facă aceste controale şi verificări. Prin urmare, eu cred că ar trebui să votăm un răspuns către Biroul Permanent, că nu este oportun să înfiinţăm o asemenea comisie deoarece avem comisiile parlamentare de control SIE şi SRI’, a susţinut Nica, punct de vedere susţinut cu argumente juridice şi de deputatul Eugen Nicolicea, ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul.

O opinie opusă, exprimată în cadrul dezbaterilor de marţi, a fost aceea că ar trebui să fie constituită o asemenea comisie de anchetă şi că cele două Comisii (n.r.- Juridică şi de Regulament) ar trebui să dea o opinie favorabilă acestei înfiinţări, din perspectivă procedurală.

Deputatul PDL Tinel Gheorghe a spus că nu a înţeles de ce Biroul Permanent a transmis cererea Alianţei Creştin Liberale (ACL) de înfiinţare a acestei comisii parlamentare de anchetă Comisiei Juridice şi celei de Regulament.

‘Mărturisesc că am citit regulamentul din scoarţă în scoarţă şi nu am găsit competenţă pentru Comisia Juridică şi pentru cea de Regulament să cenzureze o cerere a 50 de parlamentari, conform art.75, de înfiinţare a acestei comisii parlamentare de anchetă. Numai plenul este suveran să se pronunţe dacă este de acord sau nu este de acord’, a afirmat deputatul democrat-liberal.

El a mai susţinut că cererea este extrem de argumentată din punct de vedere juridic. ‘Nu aveţi niciun temei juridic, plecând de la regulamentul Camerei Deputaţilor, să respingeţi această solicitare’, a afirmat deputatul PDL Tinel Gheorghe.

Decizia privind Comisia pentru candidatul-ofiţer acoperit, amânată: „Băsescu nu poate fi chemat la audieri”

 ‘Traian Băsescu este cel care a impus pe agenda publică această temă şi observăm că Victor Ponta este singurul care refuză să lămurească dacă declaraţiile preşedintelui îl vizează direct. Atitudinea premierului este cel puţin suspectă, mai ales în contextul în care, prin declaraţiile sale, Victor Ponta a încercat să inducă opiniei publice admiraţia faţă de un prezidenţiabil care ar fi deconspirat ca fost agent sub acoperire. În aceste condiţii, nu putem să nu ne întrebăm ce încearcă să ascundă PSD prin votul dat astăzi în Comisia juridică? Domnule Ponta, dacă trecutul dumneavoastră este fără pată, de ce v-aţi opus unui demers democratic şi nu aţi vrut ca românii să afle adevărul?’, spune şi vicepreşedintele ACL, Alina GorghiuGorghiu.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, în şedinţa de luni, să solicite Comisiei Juridice şi celei de Regulament un raport cu privire la oportunitatea constituirii comisiei de anchetă, solicitată de ACL, privind afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu, potrivit cărora, printre candidaţii la alegerile prezidenţiale, ar exista un ofiţer sub acoperire, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

El a precizat că o decizie în privinţa constituirii comisiei de anchetă va fi luată lunea viitoare.

‘Eu nu am acest atribut. Ce am cerut ? Am cerut patru zile, să ne explice cele două comisii, dacă Biroul Permanent doar ia act de acest document şi îl supune la vot în plenul Camerei, adică doar ne uităm din punct de vedere tehnic, sau această cerere nu acoperă prevederile constituţionale, care au fost date în atribuţii Parlamentului’, a precizat Zgonea.

El a adăugat că nu poate oferi mai multe informaţii pe această temă până nu vede raportul celor două comisii.

‘Aşteptăm până luni (lunea viitoare-n.r.). Aceasta era propunerea domnului vicepreşedinte Ioan Oltean. Avem acest instrument, să întrebăm şi cele două comisii. Am supus-o la vot, toată lumea a fost de acord, mergem înainte, luni luăm decizia. Dacă există argumente, le dezbatem în Biroul Permanent, dacă nu există argumente, o ducem în plen şi o supunem la vot plenului cum scrie regulamentul şi atunci, marţea viitoare, va fi închisă problema’, a spus preşedintele Camerei