Geoană: Vizita la Vîntu din 2009 a avut un impact „modest” în alegeri. Hrebenciuc: Am pierdut 400.000 de voturi pe vizita lui Geoană

Fostul candidat PSD la alegerile prezidenţiale din 2009 Mircea Geoană a declarat, luni, în faţa Comisiei de anchetă privind acel scrutin, că vizita la Sorin Ovidiu Vîntu de dinainte de alegeri a avut un impact "modest" asupra rezultatului, care putea fi acoperită de diferenţa mare între el şi Traian Băsescu, mult mai important fiind cine şi cum l-a "filat" înainte de scrutin.

29 mai 2017, 03:26
Geoană: Vizita la Vîntu din 2009 a avut un impact „modest” în alegeri. Hrebenciuc: Am pierdut 400.000 de voturi pe vizita lui Geoană

UPDATE. Geoană a fost întrebat cât a contat în rezultatul alegerilor vizita la Sorin Ovidiu Vîntu de către deputatul PMP Robert Turcescu – cel care, ca moderator al ultimei dezbateri televizate, i-a adresat această întrebare fostului lider PSD în 2009.

„Cât de mult sau cât de puţin a contat vizita mea în seara de dinainte este o chestiune, încă o dată, subiectivă. Eu cred că a contat puţin, că a fost un pretext. Cred că este mai interesant de văzut cine stătea pe urmele unui candidat prezidenţial, cu o noapte înainte, făcând astfel de poze. Asta cred că e mai interesant din punctul meu de vedere pentru o eventuală investigaţie. Erau nişte jurnalişti bine intenţionaţi. Erau alţii. Filierea în care a ajuns această chestiune mi se pare mai relevantă pentru discuţia de astăzi decât opţiunea mea, inspirată sau mai puţin inspirată, de a face această vizită”, a răspuns Mircea Geoană.

El a afirmat că este „ciudat” faptul că a fost „filat” înainte de alegeri, fără să ştie cine a comandat urmărirea sa, însă a repetat că impactul vizitei în alegeri a fost redus.

Citeşte şi: Viorel Hrebenciuc, despre alegerile din 2009: Am pierdut 400.000 de voturi pe vizita lui Geoană la Vîntu

 „În opinia mea, şi vă spun asta la distanţa şi cu calmul, şi fără nicio intenţie de revenire în politica românească, că a fost un pretext, a fost folosit, şi care a avut un impact, din punctul meu de vedere, modest. (…) Diferenţa de voturi era mai mult decât acoperitoare pentru orice eventual impact negativ al vizitei mele în acea seară”, a spus el.

Robert Turcescu: Geoană confirmă şi alte vizite la Vîntu

„Hrebenciuc a spus saptamina trecuta in fata Comisiei, raspunzind tot la o intrebare a subsemnatului, ca a vorbit cu Geoana dupa aparitia pozelor cu vizita la Vintu despre cum sa se pozitioneze daca e intrebat despre aceasta vizita. L-am intrebat cind a vorbit cu Geoana, iar Hrebenciuc a afimat ca a vorbit dupa-amiaza, cu multe ore inaintea dezbaterii televizate Basescu-Geoana. Azi Geoana ne spune in Comisie ca nu a vorbit cu nimeni din staff despre acea vizita si ca doar Ponta a apucat sa-i spuna in fuga, inainte de confruntarea cu Traian Basescu, sa declare ca a fost acasa cu nevasta si nu in vizita la Vintu. Deci, cine minte?

Citeşte şi: Geoană, despre Turcescu: E de Cartea Recordurilor ca un ofiţer acoperit să modereze o dezbatere prezidenţială

L-am intrebat pe Geoana daca a mai fost si in alte vizite la Vintu pe perioada campaniei electorale. Sare sa-l apere Fifor (presedintele Comisiei) intrebindu-ma ce relevanta are intrebarea. Pai, are, daca vrem sa aflam ce s-a intimplat in acea campanie! Geoana trage aer in piept si spune ca in perioada campaniei s-a vazut cu multi patroni de presa. Confirma indirect ca acea celebra vizita la SOV n-a fost singura vizita”, a scris deputatul Turcescu pe Facebook.

Fostul candidat PSD a afirmat că nu a primit în acea perioadă informaţii din partea staff-ului său de campanie că ar fi filat, şi nici din partea SPP. „În perioada campaniei am şi renunţat la protecţia SPP. (…) Eu am anunţat SPP cu privire la faptul că în campanie (nu vreau protecţie – n.r.). De ce am făcut-o, e un lucru pe care putem să îl comentăm”, a precizat fostul social-democrat.

Geoană a fost întrebat şi despre sondajul despre care a vorbit şi fostul şef al campaniei PSD, Viorel Hrebenciuc, realizat înainte de alegeri, pe un eşantion de 12.000 de persoane, contestat de unii membri ai Comisiei de anchetă, având în vedere dimensiunea eşantionului. Geoană a spus că acel sondaj a fost realizat de CURS.

Citeşte şi: Capră, fost secretar MAI: Îmi doream ca Băsescu să câştige prezidenţialele din 2009, dar nu încât să-mi joc libertatea

 


„A existat un sondaj, nu ştiu cât de masiv a fost, nu mai ţin minte pe ce număr de subiecţi. A fost făcut cu o companie locală, cu CURS, dacă nu mă înşel. Am avut şi o echipă de consultanţi din SUA care a lucrat cu noi şi cu care am făcut, cum se face în orice campanie, cercetare sociologică şi de unde, într-un fel, şi încrederea noastră şi poate şi modul meu efuziv de a mă exprima după anunţul exit-poll-urilor”, a explicat Geoană.

Fostul şef de campanie al PSD, Viorel Hrebenciuc, a afirmat însă, în cadrul audierilor, că au apărut schimbări în sondaje în urma vizitei lui Geoană. El a spus că în ultima săptămână de dinaintea alegerilor prezidenţiale Mircea Geoană avea în sondaje 54%, în timp ce Traian Băsescu avea 46%, însemnând un plus de 600.000 de voturi pentru PSD. El a indicat, indirect, că lucrurile s-au schimbat după ultima dezbatere televizată, în cadrul căreia Geoană a fost pus în faţa informaţiilor privind vizita sa la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.

„A urmat episodul cunoscut din ziua de joi – nu intru în amănunte – fapt care a dus ca în turul doi să vină la vot cu circa 800.000 de alegători mai mult decât în turul I, lucru care nu este prea uzual în alegeri (…) Ultimul sondaj pe care l-am avut, cu circa 12.000 de intervievaţi, ceea ce înseamnă sub 1,5% marjă de eroare, de sâmbătă seara, deci dinaintea zilei de duminică, avea scorul 51,5% la 48,5% pentru Geoană. Doar 1,5%; e clar că ne-a alarmat”, a povestit Hrebenciuc.

El a fost întrerupt de deputaţii şi senatorii care au dorit să ştie ce casă de sondare a făcut pentru PSD un sondaj cu 12.000 de persoane, un număr de patru ori mai mare decât sondajele obişnuite şi, mai ales, care să fi fost procesat atât de repede.

Hrebenciuc nu a dezvăluit casa de sondare, afirmând în repetate rânduri că nu îşi aminteşte.

Geoană: Băsescu m-a sunat să nu-l pun pe Cătălin Voicu ministru de Interne

Fostul candidat la prezidențialele din 2009 Mircea Geoană a susținut luni, la audierile din comisia parlamentară de anchetă, că a fost sunat de fostul președinte Traian Băsescu pentru a nu îl pune pe Cătălin Voicu ministru de Interne.

Potrivit lui Geoană, Băsescu i-a spus că „are o dificultate cu unul dintre candidații PSD pentru MAI” — Cătălin Voicu.

Mircea Geoană a fost întrebat ce l-a determinat să-l susțină în decembrie 2008 pe Gabriel Oprea pentru funcția de ministru de Interne.

„Nu am susținut pe nimeni”, a spus el, adăugând că desemnarea reprezentanților partidului în Guvern s-a făcut prin vot în Comitetul Executiv al PSD, deoarece crede în democrația internă într-un partid.

„În momentul în care am luat decizia de a intra la guvernare, eu am luat decizia ca la nivel de Comitet Executiv să votăm democratic colegii sau colegele care ne reprezintă în Guvern. Dacă era să operez pe preferințele mele și să lucrez în mod tradițional, spuneam îl vreau pe x, pe y la ministerul x sau y. (…) Votul e secret. A existat o campanie în interiorul partidului, ce a existat în spatele campaniei, ce interese și ce grupări din partid, asta nu pot să vă spun. Au existat două candidaturi, a fost un vot secret în interiorul partidului, unul dintre colegi a câștigat, celălalt nu a câștigat. Ceea ce pot să spun este că am primit un telefon din partea președintelui Băsescu pentru a nu-l pune pe domnul Voicu ministru de Interne”, a precizat Mircea Geoană.

El a adăugat că Traian Băsescu i-a transmis că „are o dificultate” cu unul dintre cei doi candidați.

„Au fost doi candidați, președintele momentului spunând că nu-l va numi pe celălalt candidat al nostru. A existat o conversație telefonică pe care președintele Băsescu a avut-o cu mine ca președinte de partid și cred că eram deja în zona de președinție a Senatului. A spus că are o dificultate cu unul dintre cei doi candidați. (…) Votul colegilor noștri s-a făcut fără interferența mea”, a detaliat Geoană.

Întrebat dacă telefonul de la președinte a fost înainte sau după desemnare, Geoană a arătat că înainte de aceasta.

UPDATE. Mircea Geoană a ajuns la comisia parlamentară de anchetă.

„Mai sunt foarte multe întrebări de pus domnului Mircea Geoană. Comisia a decis ca luni, începând cu ora 9.00, să reluăm audierea domnului Mircea Geoană (…). Vom avea invitaţi la comisie pe secretarii de stat din MAI din momentul acela, Mihai Capră, Tutilescu, Fătuloiu şi va veni la Comisie şi doamna Ana Maria Pătru”, a anunţat preşedintele Comisiei, Mihai Fifor, la finalul audierilor de săptămâna trecută.

Marţi, începând cu ora 14.00, vor fi audiaţi Vasile Blaga, Marcel Opriş, Cătălin Predoiu şi Eugen Tomac, iar miercuri, de la ora 9.00, vor fi audiaţi Gabriel Oprea, Teodor Baconschi, ambasadorii din Madrid, Chişinău şi Roma de la acea vreme, Nicolae Onţanu şi Anghel Iordănescu.

Membrii Comisiei au decis iniţial că George Maior, directorul SRI în 2009, va fi audiat pe 6 iunie, acesta anunţând ulterior că poate veni la audieri pe data de 12 iunie, au declarat, pentru News.ro, surse din cadrul Comisiei.

Cel mai probabil, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi vor fi audiaţi după data de 6 iunie, o decizie finală în acest sens nefiind încă luată.

Până acum, membrii Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 i-au audiat pe Dan Andronic, Viorel Hrebenciuc, fostul preşedinte al AEP Octavian Opriş şi vicepreşedintele AEP Marian Muhuleţ.