Comisia de Apărare din Senat discută despre audierea lui Dragnea cu privire la acuzaţiile la adresa SPP

Comisia de Apărare din Senat se întruneşte marţi pentru a stabili o dată la care preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, să fie audiat cu privire la acuzaţiile lansate de el referitoare la Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP).

13 feb. 2018, 06:12
Comisia de Apărare din Senat discută despre audierea lui Dragnea cu privire la acuzaţiile la adresa SPP

Comisia de Apărare din Senat se întruneşte de la ora 12.30. Liviu Dragnea a declarat, la finalul lunii ianuarie, la Antena 3, că mai mulţi colegi din PSD l-au avertizat că şeful SPP, Lucian Pahonţu, a fost „implicat mai mult decât era cazul” în Guvernul Tudose. Dragnea a susţinut că Pahonţu i-ar fi transmis lui Paul Stănescu că el o să fie „executat”, „undeva prin martie”. Liviu Dragnea a afirmat că se ajunsese la o stare de tensiune între Guvernul Mihai Tudose şi PSD şi chiar coaliţie, care nu putea duce la nimic bun. Dragnea a spus că, instituţional, orice premier trebuie să aibă contacte cu SRI, cu SIE şi cu SPP, însă şeful SPP, Lucian Pahonţu, a fost implicat mai mult decât era cazul în Guvern. „L-am văzut pe Mihai Tudose cum a evoluat după ce nu a mai fost prim ministru, chiar i-am mulţumit azi, a devenit acelaşi coleg deschis şi glumeţ. Poate tensiunea de acolo, poate influenţele. N-avem de unde să ştim acum, dar asta nu înseamnă că până la urmă nu vom află. Mai mulţi colegi mi-au spus că şeful SPP-ului a fost implicat mai mult decât era cazul. Domnului Paul Stănescu i s-a spus că undeva prin martie eu o să fiu executat şi dumnealui poate să fie şeful partidului. Poate că i s-a spus şi lui Grindeanu, lui Tudose, nu ştiu”, a declarat liderul PSD.

El a lansat şi ulterior noi atacuri la adresa şefului Serviciului de Protecţie şi Pază, Lucian Pahonţu, spunând că acesta avea o practică foarte nocivă – îşi folosea angajaţii pentru a culege informaţii, apoi mergea la Parchete sau instanţe şi transmitea anumite mesaje.

„Nu am încredere în şeful acestei instituii, domnul Pahonţu, pentru că ştiu că de foarte mulţi ani îşi depşeşte atribuţiile, de foarte mulţi ani foloseşte angajaţi ai acestei instituţii pentru a strânge informaţii. (…) Ce informaţii să culeagă acest om despre un ministru că să-l protejeze? Dimpotrivă, majoritatea miniştrilor cu care am vorbit în ultimul timp, şi nu numai în 2017, ajunseseră la o stare de glumă. Toţi ştiau că ofiţerii SPP trebuie să-i transmită lui Pahonţu unde au fost, ce au făcut. Mie nu mi se pare că poate fi luată ca o glumă. Este foarte grav. Este un viceprim-ministru care a spus-o cu subiect şi predicat. Este un caz în care un demnitar al statului român şi-a asumat. Dar la câţi s-o fi dus acest om? Ca să se implice în ce? Unde scrie în fişa postului că şeful SPP trebuie să se bage în chestiuni politice, în viaţa internă a partidelor, în influenţarea membrilor guvernului?”, a declarat Liviu Dragnea, în 4 februarie, la România TV.

El a mai susţinut că şeful SPP mergea la parchete sau vorbea cu procurori şi cu judecători pentru a transmite anumite mesaje. „Ştiu din anii trecuţi că avea o practică foarte nocivă, nu am informaţii că ar fi terminat cu aceste practici, că mergea pe la parchete, instanţe sau vorbea cu procurori, judecători, transmiţând anumite mesaje. Toţi cu cei care am vorbit spuneau că majoritatea mesajelor erau, practic, de la dumnealui, în schimb spunea că vin de la preşedinţi, de la preşedintele de dinainte sau de la preşedintele actual. Majoritatea celor care mi-au spus acest lucru de-a lungul timpului mi-au spus că asta este părerea lor pentru că niciunul nu credea că preşedintele României şi cel de dinainte, şi cel actual l-ar fi folosit”, a mai afirmat preşedintele PSD.  

De asemenea, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, sâmbătă, că nu a contestat utilitatea SPP, dar informaţiile apărute în ultima perioadă ar putea fi luate în considerare pentru a înfiinţa o comisie de anchetă, decizia urmând să fie luată la următoarea întâlnire a Coaliţiei.

”În ceea ce priveşte utilitatea SPP, eu nu am contestat-o niciodată, însă, având în vedere informaţiile care au apărut în spaţiul public privitoare la o implicare politică a serviciului, putem să luăm în considerare înfiinţarea unei anchete. Putem să discutăm şi despre înfiinţarea unei comisii de anchetă. Nu am făcut-o, dar în proxima şedinţă a Coaliţiei vom avea o discuţie în acest sens”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Liviu Dragnea a declarat luni că la următoarea şedinţă a plenului reunit al Paralamentului va fi înfiinţată o comisie de anchetă ”în ceea e priveşte activitatea SPP, cât şi despre relaţionarea unor instituţii şi şefi din diverse instituţii care se pare că acţionează ilegal”. ”E nevoie de o anchetă parlamentară atât în ce priveşte activitatea SPP, cât şi despre relaţionarea unor instituţii şi şefi din diverse instituţii care se pare că acţionează ilegal”.

Dragnea a spus că această comisie va fi înfiinţată la următoarea şedinţă a plenului reunit al Parlamentului şi că va fi ”o singură comisie”.