Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României pe tema deşeurilor

Comisia Europeană a demarat miercuri proceduri de infringement împotriva a 14 state membre, printre care se numără și România, pentru nerespectarea obligațiilor privind raportarea implementării mai multor norme UE în domeniul deșeurilor, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

17 mai 2017, 12:07
Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României pe tema deşeurilor

Procedurile demarate miercuri împotriva Ciprului, României, Franței, Italiei, Marii Britanii, Spaniei, Maltei, Irlandei, Olandei, Greciei, Suediei, Danemarcei, Sloveniei și Luxemburgului vizează nefurnizarea de rapoarte cu privire la atingerea obiectivelor de reutilizare, reciclare și valorizare, potrivit directivei cadru cu privire la deșeuri (Directiva 2008/98/CE), directivei referitoare la deșeurile de echipamente electrice și electronice (Directiva 2002/96/CE), directivei privind bateriile (Directiva 2006/66/CE), directivei privind ambalajele (Directiva 94/62/CE), directivei referitoare la vehiculele ajunse la finalul ciclului de viață (Directiva 2000/53/CE) și regulamentului referitor la transferul deșeurilor (Regulamentul (CE) nr. 1013/2006). Natura și tipul obligațiilor variază de la o directivă la alta.

Separat, Comisia Europeană a solicitat miercuri Austriei, Ciprului, Portugaliei și României să transpună integral legislația UE privind instalațiile portuare de preluare a deșeurilor provenite din exploatarea navelor și a reziduurilor de încărcătură.

Directiva (UE) 2015/2087 a modificat normele UE (Directiva 2000/59/UE) care prevăd obligația navelor de a notifica o serie de informații înainte de intrarea în port, cum ar fi volumele și tipurile de deșeuri care trebuie livrate și capacitatea de stocare de la bord. De asemenea, directiva a adăugat cerința privind notificarea de informații cu privire la ceea ce s-a livrat efectiv în instalațiile de preluare din ultimul port de escală.

Directiva Comisiei a fost adoptată pentru a se asigura coerența cu măsurile adoptate la nivelul Organizației maritime Internaționale (OMI) și pentru a se evita incertitudinea în rândul utilizatorilor și autorităților portuare. Directiva trebuia să fie transpusă în legislația națională până la 9 decembrie 2016 cel târziu, însă până în prezent, Austria, Cipru, Portugalia și România nu au transpus-o. Cele patru state membre au la dispoziție două luni pentru a remedia situația; în caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a UE.