Comisia Europeană: UE şi statele membre continuă să respecte consensul internaţional privind Ierusalimul

"Singura soluţie realistă la conflictul dintre Israel şi Palestina" presupune existenţa a două state, cu Ierusalimul "capitală atât a statului Israel, cât şi a statului Palestina, de-a lungul liniei din 1967", este poziţia Comisiei Europene vizavi de statutul Oraşului Sfânt.

RomaniaTV.net
27 apr. 2018, 09:15
Comisia Europeană: UE şi statele membre continuă să respecte consensul internaţional privind Ierusalimul

Poziţia Comisiei Europene a fost exprimată la solicitarea Agerpres, care a cerut un comentariu privind recentul anunţ al Guvernului român privind intenţia mutării Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Uniunea Europeană are o poziţie clară şi comună, care este neschimbată: Singura soluţie realistă la conflictul dintre Israel şi Palestina se bazează pe existenţa a două state, cu Ierusalimul capitală atât a statului Israel, cât şi a statului Palestina, de-a lungul liniei din 1967”, se arată în răspunsul Comisiei Europene, transmis vineri Agerpres prin intermediul unui purtător de cuvânt.

„Uniunea Europeană şi statele membre continuă să respecte consensul internaţional privind Ierusalimul, până când statutul final al Oraşului Sfânt va fi rezolvat prin negocieri directe între părţi”, a mai precizat executivul comunitar.

„Uniunea Europeană continuă să coopereze cu ambele părţi şi cu partenerii săi internaţionali şi regionali pentru a sprijini reluarea unui proces semnificativ spre o soluţie negociată privind existenţa a două state, singura cale realistă şi viabilă de a îndeplini aspiraţiile legitime ale ambelor părţi”, a încheiat Comisia Europeană.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă într-o declaraţie de presă în care a criticat ultimele poziţii ale primului ministru. Şeful statului a declarat că retrage încrederea acordată premierului în condiţiile în care, în opinia lui, Viorica Dăncilă nu respectă principiul colaborării loiale între instituţiile statului, potrivit Constituţiei. Klaus Iohannis a făcut trimitere la memorandumul secret adoptat în guvern privind mutarea ambasadei României la Ierusalim şi la refuzul premierului de dialog pe această temă.