Comisia Europeană vrea să amendeze Google cu 3,4 milioane de dolari

Comisia Europeană (CE) se pregăteşte să-i aplice o amendă de 3,4 miliarde de dolari companiei Google, iar decizia finală va fi luată până în vară, în timp ce un anunţ ar putea fi făcut chiar la începutul lunii viitoare, potrivit unor surse ale The Telegraph.

16 mai 2016, 11:39
Comisia Europeană vrea să amendeze Google cu 3,4 milioane de dolari

CE crede că, prin manipularea rezultatelor căutărilor online, Google afectează interesele competitorilor şi ale consumatorilor, notează Go4it.

Această anchetă a început în 2010. Compania americană este acuzată că promovează, în rezultatele căutărilor online, propriile servicii în defavoarea celor ale competitorilor. Însă, acesta este un caz dificil, deoarece unii analişti consideră că Google are dreptul să culeagă roadele muncii proprii. Totuşi, atunci când o companie se află într-o poziţie monopolistă, autorităţile trebuie să intervină pentru ca rivalii mai mici să aibă o şansă, iar consumatorii să aibă mai multe servicii şi produse dintre care să aleagă.

Google a negat toate acuzaţiile şi a încercat să rezolve amiabil cazul de cel puţin trei ori. Compania s-a oferit să facă modificări la modul în care rezultatele sunt afişate în motorul său de căutare în Europa. Însă, comisarul european pentru competiţie, Margrethe Vestager, nu este mulţumit cu propunerile companiei, iar, potrivit Reuters, şansele ca Google să scape de amendă sunt foarte mici.

Cea mai mare amendă pe care CE o poate aplica unei companii este de 10% din cifra de afaceri anuală. Cea mai mare amendă aplicată până acum de organul executiv al UE a fost de 1,4 miliarde de dolari în cazul Intel, în 2009.

Acesta este doar una dintre anchetele deschise de UE care vizează Google. Compania este cercetată de CE şi pentru posibil abuz de poziţie dominantă pe piaţa sistemelor de operare mobile. Dezvoltatorul Android este suspectat că „forţează” partenerii hardware să preinstaleze pe dispozitive o suită de aplicaţii Google, pe care utilizatorii nu au posibilitatea să le dezinstaleze, conform Go4it.

Margrethe Vestager a anunţat că situaţia este analizată cu atenţie şi că se cercetează dacă rivalii Google sunt afectaţi sau nu de contractele pe care compania le încheie cu partenerii săi.

Citeşte şi Utilizatorii Google Photo pot lăsa acum cometarii la albumele foto