Comisia juridică din Senat: Se graţiază integral pedepsele cu închisoare de până la 3 ani

Comisia juridică a Senatului a adoptat marţi amendamentul propus de Parchetul General, Asociaţia Magistraţilor şi de Şerban Nicolae la proiectul legii graţierii conform căruia vor urma să fie graţiate pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani inclusiv, modificând astfel propunerea Guvernului de a graţia pedepsele de până în 5 ani.

25 apr. 2017, 12:37
Comisia juridică din Senat: Se graţiază integral pedepsele cu închisoare de până la 3 ani

Decizia a fost luată cu 7 voturi ”pentru” şi 2 abţineri.

Totodată, Traian Băsescu şi-a modificat amendamentul prin care propunea graţierea pedepselor de până în 10 ani de închisoare, însuşindu-şi propunerea Uniunii Barourilor, şi anume reducerea perioadei la 6 ani. Amendamentul senatorului PMP a fost însă respins de Comisia juridică cu un vot ”împotrivă”, un vot ”pentru” şi opt abţineri.

Citeşte şi: Grindeanu, despre Tudorel Toader: Poate că ritmul cu care sunt eu obişnuit este mai alert faţă de cel cu care a fost obişnuit dânsul

Traian Băsescu a explicat că a propus amendamentul de graţiere a pedepselor de până în 10 ani deoarece există o diferenţă între codul penal vechi şi cel nou, ceea ce s-ar putea traduce în discriminări la adresa condamnaţilor, iar articolul din lege ar putea fi declarat neconstituţional, scrie News.ro.

Contraargumentul a venit însă din partea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, prezent la şedinţa Comisiei juridice, care a spus că se aplică legea penală mai favorabilă.