Comisia juridică: Răspunderea în cazul existenţei conflictului de interese, înlăturată la depăşirea termenului de prescripţie de 3 ani

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, că răspunderea civilă sau administrativă, disciplinară, pentru faptele privind existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate ale persoanelor aflate în exercitarea funcţiilor publice să fie înlăturată dacă s-a depăşit termenul general de prescripţie de 3 ani.

RomaniaTV.net
18 dec. 2018, 11:34
Comisia juridică: Răspunderea în cazul existenţei conflictului de interese, înlăturată la depăşirea termenului de prescripţie de 3 ani

Membrii Comisiei juridice au reexaminat, în acest sens, legea de modificare a Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, care a fost declarată neconstituţională prin decizia Curţii Constituţionale nr. 682/2018.

Potrivit textului propus de PSD şi adoptat în comisie, „răspunderea civilă sau administrativă, disciplinară, pentru faptele care determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate ale persoanelor aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice este înlăturată, nemaiputând fi angajată în condiţiile depăşirii termenului general de prescripţie de 3 ani de la data săvârşirii lor, în conformitate cu art. 2517 din Legea 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare”.

Textul iniţial, contestat la Curtea Constituţională, prevedea că „faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor”.

Preşedintele Comisiei juridice, Nicuşor Halici, a precizat că CCR nu a contestat termenul de prescriere, ci faptul că nu fapta se prescrie, ci răspunderea.

„Efectul este, în primul rând, ca instanţele să aibă posibilitatea să ţină cont de termenul de prescripţie care era prevăzut şi înainte în Codul civil. Vorbim de termenul de 3 ani. Codul civil îl are reglementat. Foarte multe dintre instanţe, în sentinţele date, nu au ţinut cont de el. CCR a spus că termenul este în regulă, că trebuie avut în vedere un termen, numai că nu fapta se prescrie, ci răspunderea. De fapt, asta a fost şi argumentaţia CCR. Este constituţională susţinerea, doar că nu fapta se prescrie, ci răspunderea. (…) Răspunderea, în momentul în care este constatat conflictul de interese şi în termen de 3 ani nu există nicio altă acţiune împotriva acesteia, se prescrie de la momentul exercitării sau existenţei conflictului de interese dacă nu este identificat. Dacă este identificat conflictul de interese înăuntrul termenului de 3 ani, atunci acest termen, conform normelor de procedură civilă, este suspensiv, adică se suspendă şi instituţiile intră în etapele de identificare a conflictului de interese şi sancţionarea ulterioară a lui”, a explicat Halici.