Comisia juridică trimite la Biroul Permanent un proiect de hotărâre prin care se constată votul în cazul Şova

Comisia juridică a Senatului a decis, marţi, cu 6 voturi "pentru" şi 5 voturi "împotrivă", să trimită înapoi, la Biroul Permanent, un proiect de hotărâre prin care se constată că, în urma votului din 25 martie în cazul Şova, nu s-au întrunit condiţiile pentru încuviinţarea arestării sale preventive.

RomaniaTV.net
21 apr. 2015, 16:27
Comisia juridică trimite la Biroul Permanent un proiect de hotărâre prin care se constată votul în cazul Şova

Conducerea Senatului s-a întrunit, marţi, în şedinţă de urgenţă, pentru a lua o decizie cu privire la hotărârea privind votul pentru arestarea senatorului Dan Şova, după ce, luni, plenul a respins proiectul de hotărâre. Biroul Permanent a pasat însă responsabilitatea redactării hotărârii la Comisia juridică.

Dezbaterile în comisia juridică a Senatului au fost aprinse, preşedintele comisiei, Cătălin Boboc (PNL), încercând să supună la vot două variante de proiect de hotărâre, unul prin care se încuviinţează arestarea preventivă a senatorului PSD Dan Şova şi unul în care se respinge încuviinţarea arestării preventive în cazul acestuia, potrivit Mediafax. Cele două propuneri ale preşedintelui comisiei au fost respinse prin votul majorităţii, cu şase voturi, Opoziţia având doar cinci voturi în comisie.

În finalul şedinţei, s-a supus la vot varianta senatorului PSD Ovidiu Donţu. Proiectul de hotărâre propus de acesta prevede că „în urma votului din 25 martie, se constată că nu au fost întrunite condiţiile cerute de articolul 24, alineatul 4, din legea 96/2006 şi de articolul 73 din Regulamentul Senatului, pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova”.

Această propunere a senatorului PSD a primit şase voturi „pentru” şi cinci voturi „împotrivă”, fiind adoptată de comisie.

Plenul Senatului a respins proiectul de hotărâre propus de Biroul Permanent prin care se constata că în urma votului din 25 martie nu au fost întrunite condiţiile pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul senatorului Dan Şova. La votul asupra acestui proiect de hotărâre au fost înregistrate 2 voturi „pentru”, 43 de abţineri şi 68 de voturi „împotrivă”.

Proiectul de hotărâre supus plenului constata că în urma votului din 25 martie nu au fost întrunite condiţiile pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul senatorului Dan Şova, potrivit Legii privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi dispoziţiilor art. 173 din Regulamentul Senatului, în vigoare la 25 martie.

Totodată, proiectul menţiona şi decizia Curţii Constituţionale din 8 aprilie, conform căreia Senatul are obligaţia de a redacta hotărârea adoptată în şedinţa plenului din 25 martie 2015, prin care atestă rezultatul votului cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan Şova, de a comunica hotărârea autorităţilor publice competente şi de a o publica în Monitorul Oficial al României.

Acest proiect de hotărâre era redactat cu data de 20 aprilie.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că este obligatorie însă redactarea unui alt proiect de hotărâre în conformitate cu rezultatul votului din 25 martie.

Curtea Constituţională arată, în motivarea deciziei privind conflictul juridic de natură constituţională între PICCJ şi Senat, publicată vineri, că această Cameră trebuie să redacteze hotărârea în cazul cererii DNA de arestare a lui Dan Şova, întrucât, altfel, procedura nu este finalizată, pentru că nu poate fi publicată în Monitor.

Judecătorii Curţii Constituţionale arată că, potrivit legii, asupra cererii de încuviinţare a reţinerii, arestării sau percheziţionării parlamentarilor, Parlamentul este obligat să dezbată şi să se pronunţe printr-o hotărâre, care se comunică ministrului Justiţiei şi se publică în Monitorul Oficial.

Astfel, judecătorii constituţionali au ajuns la concluzia că, în cazul lui Dan Şova, Senatul a răspuns cererii de încuviinţare a arestării senatorului Dan-Coman Şova printr-un act denumit „comunicare”, care nu a fost publicat în Monitorul Oficial.

CCR a constatat că „Procedura în caz de reţinere, arestare sau percheziţie”, prevăzută de lege, nu a fost finalizată în conformitate cu prevederile legale.

Curtea a stabilit, în motivarea deciziei, că refuzul Senatului de a redacta şi publica hotărârea adoptată în şedinţa Plenului din 25 martie echivalează cu neîndeplinirea unei obligaţii constituţionale, legale şi regulamentare, care angajează această autoritate publică într-un conflict juridic de natură constituţională cu autoritatea care a solicitat încuviinţarea arestării unui senator, respectiv Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin intermediul ministrului Justiţiei.

În 25 martie, la votul din plenul Senatului, din cele 151 de voturi exprimate în cazul solicitării vizându-l pe Dan Şova, au fost înregistrate 79 de opţiuni „pentru”, 67 „împotrivă”, iar cinci voturi au fost anulate.