Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare confirmă existenţa deşeurilor radioactive la groapa de gunoi Glina

Autorităţile confirmă existenţa deşeurilor radioactive lângă Capitală. Comisia Națională pentru Controlul Activităţilor Nucleare anunţă într-un comunicat că au identificat deşeuri radioactive la groapa de gunoi Glina. Oamenii care locuiesc în zonă sunt revoltaţi şi anunţă proteste mâine.

RomaniaTV.net
08 feb. 2019, 13:56
Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare confirmă existenţa deşeurilor radioactive la groapa de gunoi Glina

După ce în presă au aparut informaţii referitoare la existenţa unui pericol de poluare cu iod radioactiv în jurul gropii de gunoi Glina, Comisia Națională pentru Controlul Activităţilor Nucleare a confirmat că există deşeuri radioactive. Ultima notificare a fost făcută în octombrie 2018.

În urma acestei notificări s-a desfăşurat o acţiune amplă împreună cu Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, dar şi cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară.

Potrivit comunicatului, atunci s-a analizat procesul tehnologic de sortare a deşeurilor şi s-au dat dispoziţii ca cele radioactive să fie mutate.

Oamenii din zonă spun însă că în continuare există deşeuri radioactive şi că au avut probleme grave de sănătate.

AEDE: Groapa de gunoi Glina, o nouă poluare cu iod radioactiv. Pericol pentru gospodăriile aflate în apropiere

Pe de altă parte, Garda de Mediu a anunţat că o echipă formată din comisari ai Gărzii şi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului a mers, joi, la depozitul de deşeuri municipale Glina, în urma verificărilor nefiind identificate deşeuri radioactive.

„O echipă formată din comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul General şi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Radioactivitate s-a deplasat, în data de 07.02.2019, la depozitul respectiv, pentru a efectua măsurători cu privire la nivelul radiaţiilor din incinta acestuia şi de la limita amplasamentului. În urma verificărilor efectuate de Garda Naţională de Mediu, pe amplasament nu au fost identificate deşeuri radioactive”, arată Garda Naţională de Mediu, într-un comunicat de presă.

Reprezentanţii Gărzii de Mediu mai precizează că determinările efectuate cu aparatura din dotarea Laboratorului Naţional de Referinţă pentru Radioactivitate (LNRR) nu au înregistrat depăşiri faţă de nivelul normal de radiaţii, valorile situându-se în limitele fondului natural atmosferic.

„Măsurătorile au fost efectuate în diferite puncte ale amplasamentului, în mod special în zona de recepţie a deşeurilor şi în zona celulei de depozitare. Ca urmare a verificărilor şi a rezultatelor determinărilor efectuate de laborator, vă comunicăm că, în data de 07.02.2019, pe amplasamentul depozitului de deşeuri Glina, nu au fost găsite deşeuri radioactive şi nu s-au identificat depăşiri faţă de nivelul normal de radiaţii. În continuare, Garda Naţională de Mediu va efectua inspecţii periodice şi va monitoriza situaţia depozitul de deşeuri, conform competenţelor specifice”, potrivit sursei citate.