Comisia parlamentară de anchetă ANRE solicită Consiliului Concurenţei şi reglementatorului să investigheze preţul gazelor

Comisia parlamentară privind activitatea Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) va solicita Consiliului Concurenței și reglementatorului realizarea unei investigații pe piața gazelor, din care să reiasă dacă producătorii au avut prețuri corecte în acest an, după liberalizarea de la 1 aprilie, a declarat, joi, deputatul Iulian Iancu, președintele Comisiei, în cadrul audierilor.

02 nov. 2017, 12:49
Comisia parlamentară de anchetă ANRE solicită Consiliului Concurenţei şi reglementatorului să investigheze preţul gazelor

Deputatul a făcut propunerea de a se trimite o scrisoare în acest sens celor două instituții.

„Vrem să vedem care a fost modul în care producătorii au stabilit prețul în anul 2017, ce argumente au avut, ce instrumente de piață au fost folosite pentru tranzacțiile de gaze, precum și dacă prețul este corect, competitiv și bazat pe regulile stabilite de ANRE”, a spus Iancu.

Anterior, în cadrul acelorași audieri, directorul general al Engie România, Eric Stab, declarase că prețul gazelor vândute de producători a crescut de la 60 de lei pe MWh, cât era la 1 aprilie, până la 105 lei în prezent.

„La 1 aprilie 2017, când s-a liberalizat piața, prețul era reglementat la 60 de lei pe MWh. În vară, prețul a crescut la 72-75 de lei, iar acum, dacă ne uităm la cele mai recente tranzacții, prețurile sunt de 105 lei. În această iarnă, prețurile vor fi mult, mult mai mari decât iarna trecută, având în vedere evoluția prețurilor de acum”, a subliniat reprezentantul Engie.

Stab a mai spus că, la iarnă, gazele ar putea deveni insuficiente în cazul unei ierni grele, iar unii consumatori industriali vor trebui deconectați pentru a se asigura alimentarea cu prioritate a populației, însă Guvernul nu are un plan de urgență pentru această iarnă.

„Dacă va fi o iarnă grea, va fi suficient gaz pentru la iarnă? Nu suntem siguri. Sperăm, dar nu avem nicio garanție”, a spus Stab.

Anii trecuți, Guvernul aproba în toamnă un plan de măsuri pentru situația de urgență în alimentarea cu gaze pe timpul iernii, în care erau prevăzuți pașii care trebuie urmați în caz de deficit, prioritară fiind alimentarea cu gaze a populației.

„Singura soluție, dacă nu avem suficiente gaze, este să întrerupem furnizarea către anumiți consumatori, ceea ce trebuie definit printr-un plan de urgență întocmit de Guvern. Acest plan există din trecut, dar trebuie updatat de urgență. Cel mai important lucru este să definim clar ce consumatori trebuie să fie întrerupți și în ce ordine, dacă va fi o lipsă de resurse”, a precizat Stab.

În planurile de urgență de anii trecuți, primele măsuri luate erau trecerea unor producători de energie care utilizează gaze pe consumul de păcură și închiderea combinatelor chimice, cei mai mari consumatori de gaze. Însă, mare parte din aceste combinate chimice nu mai funcționează în prezent.

În urmă cu o săptămână, deputatul Iulian Iancu a anunțat că prețul gazelor pentru consumatorii casnici nu va mai fi majorat la 1 noiembrie, așa cum declarase fostul președinte al ANRE, Niculae Havrileț. Potrivit lui Iancu, ANRE va analiza o posibilă modificare a prețului în luna martie a anului viitor.

Citeşte şi Romgaz are înmagazinat un volum de 634 milioane metri cubi de gaze, dublu faţă norma obligatorie