Tudorel Toader, despre modificarea legilor Justiţiei: Ne menţinem propunerile iniţiale. Sunt asumate de Guvern

Publicat: Miercuri, 15 Noiembrie 2017 08:18 // Actualizat: Miercuri, 15 Noiembrie 2017 14:33 // Sursa: romaniatv.net

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, la comisia specială parlamentară, că își menține propunerile de modificare a legilor Justiției, asumate de Guvern, precizând că între acestea sunt unele preluate de la CSM și care nu se regăsesc în inițiativele legislative depuse de PSD și ALDE.

Comisia specială parlamentară pe domeniul justiției a început dezbaterile asupra propunerilor legislative de modificare a legilor Justiției inițiate de PSD și ALDE. Președintele comisiei, Florin Iordache, a anunțat că până luni vor fi depuse amendamente la aceste proiecte, iar apoi vor fi discutate în comisie.


El a precizat că cele trei proiecte de modificare a legilor Justiției trebuie să răspundă obligației de punere în acord cu deciziile Curții Constituționale.

Tudorel Toader a subliniat că toate propunerile, inclusiv cele venite de la CSM, asociații profesionale, trebuie să fie discutate în comisia specială pentru a se găsi soluția cea mai adecvată sistemului judiciar.

"Am făcut de multe ori apel să ne îndepărtăm de discursul tip 'nu sunt de acord', 'nu îmi convine', 'nu îmi place', 'încalcă independența justiției' și să venim cu argumente pe fiecare dintre soluții. Convingerea mea este că în dezbaterile din această comisie se va lua fiecare soluție propusă de participanți, fie că este CSM, asociațiile profesionale, și în urma dezbaterilor se va găsi soluția cea mai adecvată sistemului judiciar. Avem argumente și contraargumente, rămâne să vedem câtă voință avem să modificăm respectivele soluții, pe unele dintre ele le-am considerat și le consider soluții necesare de revenire la normalitate", a mai spus Tudorel Toader.

UPDATE Florin Iordache, preşedintele comisiei parlamentare speciale de modificare a legilor Justiţiei, a anunţat miercuri că săptămâna viitoare va depune proiectul de lege prin care Inspecţia Judiciară să fie scoasă din subordinea Consiliului Superior al Magistraturii.

"Noi ne dorim ca Inspecţia Judiciară să fie o instituţie autonomă a cărei activitate şi a cărei mod de perfecţionare a activităţii să fie dat unui consiliu naţional de integritate al judecătorilor şi procurorilor. Acest consiliu să fie cel care gestionează fie numirea conducătorului Inspecţiei Judiciare, fie întregul raport de activitate, propunerile concrete de îmbunătăţire a activităţii inspecţiei judiciare. Inspecţia Judiciară, ca instituţie autonomă nu în subordinea ministrului Justiţiei, care este un om politic. Noi am propus şi vedem în urma dezbaterilor care este forma. Vom avea în cadrul dezbaterilor şi nişte propuneri concrete cine să facă parte, dar noi ne dorim ca factorul politic să fie exclus din acest consiliu, considerăm că din acest consiliu trebuie sa facă parte membrii din CSM, din Înalta Curte, Parchet General, reprezentanţii societăţii civile, reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale magistraţilor", a declarat Florin Iordache, potrivit News.ro.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat şi el, miercuri, la Parlament, că un grup constituit la MJ lucrează la un proiect al legii privind Inspecţia Judiciară, astfel încât aceasta să fie o instituţie autonomă, proiect care, atunci când va fi finalizat, fie va fi remis comisiei speciale parlamentare, fie va fi însuţit ca iniţiativă a Guvernului.


UPDATE Comisia parlamentară de punere în acord a Codurilor penale cu deciziile Curtii Constitutionale, condusă de Florin Iordache, a început miercuri dezbaterile la proiectele de modificare a legilor Justiţiei. Ministrul Tudorel Toader participă la discuţiile din Parlament.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a avut, săptămâna trecută, o întâlnire cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, căruia i-a prezentat "stadiul procedurii interne şi evoluţiile în ceea ce priveşte modificarea legilor justiţiei", potrivit Ministerului Justiţiei (MJ).

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), Frans Timmermans, i-a recomandat ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în întrevederea avută marţi la Bruxelles, să aştepte avizul Comisiei de la Veneţia privind procedura de numire a procurorilor de rang înalt, a anunţat, miercuri, Tudorel Toader.

 

Florin Iordache, președintele comisiei, a precizat, în ședința precedentă, că miercuri vor avea loc dezbaterile generale asupra acestor proiecte.

Proiectele au fost depuse în Parlament ca propuneri legislative semnate de PSD și ALDE, după ce ministrul Tudorel Toader a prezentat comisiei un draft al acestora.

Florin Iordache a menționat că acestea au fost trimise spre avizare la CSM, Guvern și Consiliul Legislativ. Joia trecută, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat un aviz negativ.

Florin Iordache a declarat luni, la scurt timp după punerea sub acuzare a lui Liviu Dragnea de către DNA, că legislaţia penală din România permite prea multe interpretări şi trebuie clarificată. El a precizat că infracţiunea de abuz în serviciu va fi modificată săptămâna aceasta sau cel târziu cea viitoare în comisia pe care o conduce.

"Cred că trebuie făcute foarte multe precizări în legi astfel încât interpretări ale unora sau ale altora să nu mai aibă loc", a declarat Florin Iordache ca reacţie la faptul că liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost pus sub urmărire penală sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete şi abuz în serviciu.

Citeşte şi: Iordache, despre dosarul lui Dragnea: Legislaţia trebuie clarificată. Săptămâna asta sau cea viitoare tranşăm abuzul în serviciu

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
comisia parlamentara pentru legile justitiei Florin Iordache legile justitiei
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6528
RON
12 Dec
noapte -1 °
zi 2 °
Ultimele joburi adaugate
24 H