Comisia pentru legile Justiţiei anunţă raport final asupra Codului de procedură penală

Comisia parlamentară specială pentru elaborarea legilor Justiţiei a dezbătut, miercuri, amendamentele depuse la proiectul de modificare a Codului de procedura penală, iar joi urmează să dea un raport.

06 iun. 2018, 17:00
Comisia pentru legile Justiţiei anunţă raport final asupra Codului de procedură penală

„Am convenit prin vot săptămâna trecută că tot ce înseamnă cameră preliminară în cuprinsul Codului de procedură penală va fi eliminat”, a spus preşedintele comisiei, Florin Iordache.

Parlamentarii din comisie reiau lucrările joi, de la ora 10,00.

„Mâine (joi – n.r.) vom proceda în felul următor: avem din partea CSM propunerile care vizează eliminarea camerei preliminare, vom merge pe propunerea CSM care modifică întreg cuprinsul legii procedurii penale. Avem propunerea noastră însuşită, din partea Ministerului Justiţiei şi o invităm pe doamna secretar de stat să înlocuim permanent ‘probe şi indicii temeinice’, şi vom discuta articol cu articol, acolo unde discutăm de ‘suspiciune rezonabilă’. Aceste texte pe care le-am dezbătut prin vot, vom tranşa şi vom avea un singur proiect care va pleca către Senat ca şi primă Cameră sesizată”, a explicat Iordache.

Comisia Europeană (CE) a declanşat procedura de infringemente împotriva României din cauza netranspunerii în legislaţia naţională a Directivei UE privind prezumţia de nevinovăţie, care trebuia să fie implementată până în luna aprilie a acestui an.

Comisia pentru legile Justiţiei va vota, joi de la ora 10.00, modificările Codului de procedură penală, inclusiv cele legate de transpunerea directivei UE referitoare la prezumţia de nevinovăţie din cauza căreia România are declanşată procedura de infringement de către Comisia Europeană.