Comisia privind Codurile Penale a decis că protocoalele CSAT şi ale serviciilor de informaţii privind justiţia vor fi DESECRETIZATE

Publicat: Miercuri, 22 Noiembrie 2017 15:49 // Actualizat: Miercuri, 22 Noiembrie 2017 18:29 // Sursa: romaniatv.net

Comisia parlamentară condusă de Florin Iordache, care pune în acord Codurile penale cu deciziile CCR a adoptat, miercuri, mai multe modificări la Statutul magistraţilor, stabilind că protocoalele semnate de CSAT şi serviciile de informaţii care privesc justiţia sunt informaţii de interes public, magistraţilor fiindu-le interzis să defăimeze alte puteri ale statului.

UPDATE.  "Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției a adoptat toate propunerile pe care UNJR le-a făcut pentru clarificarea, transparentizarea și responsabilizarea relației dintre serviciile de informații și justiție. Dacă propunerile UNJR, adoptate de Comisie, vor ajunge lege, toate hotărârile CSAT privind justiția, precum și protocoalele dintre serviciile de informații și justiție, care în acest moment sunt secrete, vor fi publice, orice persoană având acces la ele. De asemenea, prin aceste propuneri se va spori controlul parlamentar asupra serviciilor de informații cu privire la activitatea pe care o desfășoară în relația cu justiția, serviciile de informații fiind obligate să pună la dispoziția comisiilor parlamentare de control toate datele, informațiile sau documentele necesare în acest sens", scrie Dana Gîrbovan.

Președintele UNJR mai arată că, dacă procurorilor și judecătorilor le este interzis să fie ofițeri acoperiți, colaboratori sau lucrători ai serviciilor de informații, aceștia fiind obligați să completeze o declarație pe proprie răspundere că nu sunt, "atunci am instituit prin lege și interdicția corelativă a serviciilor de informații de a racola magistrați, iar răspunderea trebuie să fie pentru ambele părți".

"Încălcarea acestei interdicții (de a racola magistrați) este infracțiune împotriva independenței justiției și se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani. În cazul în care infracțiunea este comisă de un ofițer cu funcții de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei se majorează cu jumătate. Tentativa se pedepsește", se prevede în amendament.

"Una din cele mai mari amenințări la adresa independenței justiției este interferența serviciilor de informații în justiție, colaborarea dintre judecători/procurori și serviciile de informații ori existența unor protocoale, hotărâri și înțelegeri secrete între parchete și servicii de informații la care părțile și judecătorii nu au acces. Amendamentele pe care UNJR le-a propus, iar Comisia le-a adoptat, vor ajuta la eliminarea acestei amenințări la adresa independenței justiției. Așa cum am afirmat încă de la începutul discuției despre modificările la legile justiției, UNJR se va implica în această procedură legislativă până la capăt, susținându-și și susținând toate propunerile și amendamentele care vor conduce la întărirea independenței justiției și luând poziție față de propunerile care ar îngrădi sau limita independența", mai spune Gîrbovan.

„Prin derogare de la orice alte legi ori prevederi, informaţiile, deciziile, hotărârile şi protocoalele, ordinele şi orice alte acte emise şi ori cosemnate de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării sau de un serviciu de informaţii care priveşte sau are legătură cu justiţia este informaţie de interes public, prevede un amendament depus de UNJR, preluat de PSD-ALDE, UDMR şi minorităţi, care a fost adoptat în Comisia specială privind legile justiţiei.

Potrivit modificărilor adoptate, judecătorii şi procurorii sunt obligaţi ca în exercitarea atribuţiilor să se abţină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare, în orice mod, la adresa celorlate puteri ale statului – legislativă şi executivă, amendamentul fiind depus de deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu.

Parlamentarii din Comisia specială au mai depus un amendament care prevede că judecătorii şi procurorii, magistraţii asistenţi personalul de specialitate juridică asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate şi personalul conex personalului de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii.

Aceştia vor completa anual o declaraţie olografă pe propria răspundere din care să rezulte că nu au fost şi nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii. Declaraţiile se depun şi se arhivează la compartimentul resurse umane”, se arată într-un alt amendament adoptat.

Deputaţii şi senatorii din comisie au stabilit ca verificarea veridicităţii datelor din declaraţii să se facă de către CSAT şi comisiile speciale parlamentare pentru controlul serviciilor de informaţii anual, din oficiu sau ori de câte ori acest lucru este cerut de către Ministerul Justiţiei, Consiliul Suprem al Magistraturii, judecătorul sau procurorul vizat.

De asemenea, servicilor de informaţii le este interzis să racoleze persoanele amintite ca lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori. ”Încălcarea acestei interdicţii este infracţiune împotriva independenţei justiţiei şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani”, potrivit unul alt amendament depus de UNJR şi adoptat de parlamentari.

„În cazul în care infracţiunea este comisă de un ofiţer cu funcţii de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei de majorează cu jumătate. Tentativa se pedepseşte”,prevede un alt amendament.

Adoptarea acestor amendamente s-a făcut în lipsa parlamentarilor PNL din comisie care au decisvsă părăsească sala de şedinţă a Comisiei speciale în care erau dezbătute legile justiţiei, criticând modul lipsit de „eleganţă” şi faptul că opoziţia nu se poate exprima.

„Vreau să vă informăm că este lipsă de eleganţă ca această dezbatere, ca să nu mai vorbesc despre etică şi colegialiate, mi se pare un mod atât de impropriu în care impuneţi felul în care se desfăşoară această dezbazere, de sistemul <> (...) PNL părăseşte lucrările acestei comisii. Când veţi reveni la sentimente mai bune şi vreţi să facem o dezbatere transparentă, vom reveni. (...) Dacă nu, vă urez succes cu ordinul domnului Dragnea, să mergeţi înainte până nu mai puteţi. Nu vreau nici eu şi nici colegii mei să participăm la un simulacru de dezbatere pe niste legi pentru care mai devreme sau mai târziu vom răspunde cu toţii", a declarat senatorul PNL Alina Gorghiu.

Preşedintele Comisiei, deputatul PSD Florin Iordache, le-a reamintit liberalilor că nu au participat nici măcar la dezbaterea unui articol. "Am înţeles, aţi venit numai pentru declaraţii politice, le-aţi realizat. Puteaţi veni marţi dimineaţă. Vă reamintesc nu aţi participat nici măcar la un singur articol, aţi făcut dezbateri de azi dimineaţă, înţeleg că aveţi alte preocupări. Eu vă propuneam să avansăm măcar un articol, dar văd că nu aţi putut rezista nici la un articol", a declarat preşedintele Comisiei speciale, deputatul PSD Florin Iordache.

Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6669
RON
21 Oct
noapte 11 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H