Mona Pivniceru, audiată în Comisia SIPA: La plecarea de la MJ am lăsat un proiect de HG cu privire la lichidarea arhivei SIPA

Publicat: Marţi, 17 Aprilie 2018 07:21 // Actualizat: Marţi, 17 Aprilie 2018 14:44 // Sursa: romaniatv.net

Mona Pivniceru, actual judecător al CCR şi fost ministru al Justiţiei, a declarat, marţi, după audierea în Comisia parlamentară de anchetă SIPA, că la plecarea din funcţie a lăsat un proiect de hotărâre privind lichidarea arhivei SIPA.

"Întrebarea a fost ce demersuri am făcut în perioada mandatului meu în legătură cu arhiva SIPA şi am explicat comisiei că la plecarea mea din mandatul de ministru al Justiţiei era pe site-ul Ministerului de Justiţie un proiect de hotărâre de Guvern cu privire la lichidarea acestei arhive, în sensul intrării în ea a unei comisii compuse din reprezentanţii Ministerului Justiţiei, ai Arhivelor Naţionale, observatori din partea magistraţilor, judecători şi procurori, care urmau să verifice documentele lipsite de semnificaţie care urmau a fi distruse, documentele personalului ANP care trebuiau pentru pensii, carnetele de muncă care trebuiau scoase şi predate titularilor lor, iar restul arhivei depusă la arhivele statului şi secretizate pe o perioadă de 50 de ani. Ulterior am văzut că domnul ministru Toader a reluat cumva, în linii mari, acelaşi proiect şi deja este HG în vigoare", a precizat Pivniceru, citată de Agerpres.

Întrebată de jurnalişti dacă în perioada mandatului său a simţit presiuni din partea serviciilor de informaţii privind numirea procurorului-şef al DNA, Mona Pivniceru a răspuns: "Nu, nu am avut".

Comisia parlamentară de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a clarifica aspectele ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie i-a audiat, marţi, pe foştii miniştri ai Justiţiei Mona Pivniceru, Rodica Stănoiu şi Robert Cazanciuc.

Preşedintele Comisiei SIPA, senatorul PSD Viorel Salan, a declarat, miercurea trecută, după audierea fostului director al DGPA Doru Dobocan şi a directorului adjunct în ANP Tiberiu Firinel Ungureanu, că aceştia au confirmat că au fost încălcări ale prevederilor legale vizând documente clasificate.

"Scopul activităţii de zi a fost de a culege datele şi informaţiile necesare pentru raportul final care urmează să fie întocmit în vederea prezentării în Bpr ale celor două Camere. Este una dintre componente de audiere a unor persoane în paralel cu activitatea de corespondenţă cu instituţiile statului cu atribuţii, aşa cum legislaţia o prevede. Sunt anumite neîndepliniri ale prevederilor actelor normative vizând documente clasificate. Aceasta rezultă atât din corespondenţă dar şi din declaraţiile făcute şi azi. Invitaţii noştri au fost cooperanţi şi există şi dorinţa domniilor lor pentru a afla adevărul, astfel încât cetăţeanul să fie informat în mod corect cu privire la hotărârea de Guvern 127/2006 care viza desfiinţarea DGPA. Iată chiar după 12 ani de la acea hotărâre arhiva DGPA nu a fost finalizată măsurile privind inventarierea şi predarea ei dar şi a celorlalte documente ale DGPA", a afirmat senatorul PSD, după încheierea şedinţei Comisiei SIPA.

El a adăugat că raportul final al Comisiei va fi prezentatat Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului până la încheierea acestei legislaturi, termenul final de prezentare a documentului fiind până pe 17 iunie.În rândul obiectivelor Comisiei SIPA se numără: "stabilirea rolului activ al ministerului de resort la adoptarea HG 127/2006 precum şi ce acte au fost întocmite în intervalul celor 3 luni, prevăzut de HG 127/2006, de ce nu s-au finalizat procedurile de desfiinţare prevăzute în art. 3 şi 4 şi de ce nu s-a emis o nouă Hotărâre pentru prelungirea termenului”, identificarea şi audierea persoanelor care au avut acces în arhivă fără respectarea condiţiilor legale (...), precum şi la solicitarea cui au accesat arhiva, verificarea autenticităţii informaţiilor cuprinse în raportul 096/17-04.2008 şi împrejurările în care s-a dispus la data de 18 august 2016 sporirea gradului de secretizare. 

Un alt obiectiv asumat de comisie este identificarea persoanelor care în luna ianuarie 2005 au sustras din arhiva SIPA registrul de intrări-ieşiri, documente secrete şi strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, conţinutul foarte succint, de unde proveneau şi beneficiarii informaţiilor.

2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
comisia sipa Mona Pivniceru Rodica Stănoiu SIPA
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
17 apr 18:19
Răspunde | Votează email 0 email
BRAUER MARIA
CA SA FI DEPUS PLANGERE CA SI-A SCOS FIZIC PROBLEMELE SI EMOTIILE INTIME IN SCARA SI A MAI DEVIAT DE LA MANIPULARI VERBALE SI SANTAJUL CU ANGAJATUL TBUIA SA FI FACUT POZE CA SA AM DOVEZI SAU SA FIU O MARE PERSONALITATE PUBLICA CA SA FIU FOARTE CREDIBILA: ALTA POSIBILITATE AR FI FOST SA DEPUNEM MAI MULTE PLANGERE SI SA NE SUSTINEM PERFECT UNA PE CEALALTA:CU SUBMINARI DE UNUL SINGUR NU IESE NIMIC NICI LA UN OM PERFECT:
17 apr 08:39
Răspunde | Votează email 0 email
BRAUER MARIA
SEMINTELE DE CASTRAVETE SI UMPLU STOMACUL; DAR SI ROADE MUCOASA:WEISS RINGUL ARE RECLAMA SI PE AUTOBUZE-CAND TOTI PLEACA DE LANGA VICTIME CINE RAMANE-WEISS RINGUL:
1
EUR
4.6528
RON
12 Dec
noapte -1 °
zi 2 °
Ultimele joburi adaugate
24 H