Intervenţii dramatice în localităţile afectate de viituri. Comitetul de urgenţă, convocat la MAI

Intervenţii dramatice în localităţile afectate de viitură. Zeci de oameni din Sălaj, judeţ aflat sub cod roşu de inundaţii, au fost scoşi de pompieri cu bărcile sau cu excavatoarele. Apa are în unele zone chiar şi un metru adâncime. De frica viiturii, o femeie a fost găsită de pompieri în stare de şoc. Probleme sunt şi în satele din Maramureş. Acolo patru oameni surprinşi de puhoaie într-o rulotă au fost salvaţi de pompieri, iar pe trei drumuri nu se poate circula din cauza apei. Ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a convocat, la ora 13.30, o videoconferință pe tema măsurilor dispuse în contextul atenționărilor meteorologice și hidrologice care au fost emise pentru mai multe zone din ţară. 

RomaniaTV.net
27 mai 2015, 08:42
Intervenţii dramatice în localităţile afectate de viituri. Comitetul de urgenţă, convocat la MAI

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri dimineaţa, mai multe atenţionări hidrologice valabile în mai multe zone din ţară.

A fost emis COD ROŞU până la ora 14:00, pe râul Barcău pe sectorul aferent s.h. Marca, judeţul Sălaj, pentru bazinul hidrografic Crasna, judeţele Satu Mare şi Sălaj, în bazinele hidrografice Maja, judeţele Satu Mare şi Sălaj, Sălaj, judeţele Sălaj şi Maramureş şi Bărsău, judeţul Maramureş. De asemenea, fenomene se pot produce cu intensitate şi probabilitate mai mare în bazinele hidrografice Zalău, Maja, Maria (sector îndiguit aval s.h. Răteşti) şi pe Crasna sector aval confluenţă Zalău (sector îndiguit).

De asemenea, sunt în vigoare şi mai multe avertizări cod portocaliu şi galben de INUNDATII. Vezi DETALII

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri dimineaţa, mai multe avertizări COD PORTOCALIU ŞI COD GALBEN de ploi torenţiale. 

Pe de altă parte, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prelungit până miercuri la ora 18,00 informarea meteo de ploi și instabilitate atmosferică accentuată emisă pentru toate zonele țării.

Potrivit ANM, în intervalul 26 mai, ora 12,00 — 27 mai, ora 18,00, va ploua în zona Carpaților Orientali, în Maramureș și local în Transilvania și Crișana, unde cantitățile de apă vor depăși 20 de litri/mp și izolat 30 — 40 litri/mp.

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a dispus prefecților și șefilor structurilor pentru situații de urgență din județele vizate de avertizări hidrologice de cod roșu, portocaliu și galben de inundații să fie prezenți în teritoriu pentru a acorda sprijin populației.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis, miercuri dimineața, cod roșu de inundații pentru bazinele Maja (județul Satu Mare și Sălaj), Sălaj (județele Sălaj și Maramureș) și Bârsău (județul Maramureș), valabil până la ora 14,00, cod portocaliu pentru bazinele hidrografice din județele Maramureș, Satu Mare, Cluj, Bihor, Bistrița Năsăud și Sălaj, valabil până la ora 14,00, precum și cod galben pentru județele Maramureș, Satu Mare, Bistrița Năsăud, Sălaj și Mureș, valabil până la ora 23,00.

Conform MAI, la nivelul celor trei județe aflate sub cod roșu acționează în teren pentru limitarea efectelor fenomenelor hidro-meteorologice peste 800 de pompieri militari, sprijiniți de echipe de poliție și jandarmi, cu mijloacele tehnice aflate în dotare.

Comunicatul precizează că, în ultimele 24 de ore, ca urmare a manifestării fenomenelor hidro-meteorologice, echipajele inspectoratelor pentru situații de urgență au intervenit pentru evacuarea preventivă a 22 persoane din județul Sălaj, a unui cetățean din Poiana Corbului, județul Satu Mare și a altuia din județul Maramureș, aflați în pericol din cauza producerii unor viituri. În două școli din județul Sălaj, în localitățile Chieud și Chieșd au fost suspendate cursurile miercuri dimineața, ca măsură preventivă.

La videoconferința de la MAI vor participa șefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne și reprezentanții autorităților cu responsabilități în gestionarea situațiilor de urgență.