Comitetul de urgenţă al OMS, convocat pentru a analiza epidemia de MERS din Coreea de Sud

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat vineri că își va convoca, săptămâna viitoare, comitetul de urgență pentru a analiza situația legată de contaminările cu coronavirusul MERS în Coreea de Sud, care a raportat 11 decese de la identificarea primului caz la 20 mai, informează France Presse.

12 iun. 2015, 11:24
Comitetul de urgenţă al OMS, convocat pentru a analiza epidemia de MERS din Coreea de Sud

„Numărul de cazuri noi scade, dar trebuie să monitorizăm situația îndeaproape”, a declarat un purtător de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic, într-o conferință de presă la Geneva, potrivit Agerpres.

„Este vorba de a examina situația” și de a determina dacă aceasta „constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional”, a detaliat responsabilul OMS, precizând că ultima ședință a acestui comitet a avut loc la 5 februarie 2015.

Comitetul de urgență se va reuni săptămâna viitoare, dar data nu a fost încă fixată, a adăugat el.

Coreea de Sud a anunțat vineri că bilanțul deceselor cauzate de coronavirusul MERS a ajuns la 11. De asemenea, 3.680 de persoane se aflau în carantină vineri, la domiciliu sau în spital, față de 3.805 joi. Carantina a fost ridicată pentru 1.249 de persoane de la începutul epidemiei, cea mai extinsă din afara Arabiei Saudite. În total, 126 de persoane au fost infectate cu acest virus în această țară de la primul diagnostic pus la 20 mai unui bărbat care se întorcea din Arabia Saudită și din alte țări din Golf.

MERS (Middle Eastern Respiratory Syndrome) este un virus mai letal dar mai puțin contagios decât virusul responsabil de Sindromul respirator acut sever (SRAS), soldat cu aproape 800 de morți în lume în 2003.

Potrivit OMS, nu există niciun tratament sau vaccin pentru acest virus care prezintă o rată de mortalitate de 35%.

În Arabia Saudită, peste 950 de persoane au fost contaminate din 2012 și 412 au decedat.