Viorica Dăncilă, după CEx: Luăm în calcul OUG privind Codurile penale. Despre amnistie şi graţiere: Este un subiect închis

Comitetul Executiv Naţional al PSD s-a reunit luni la Palatul Parlamentului. Şeful PSD a chemat şi parlamentarii la reuniunea CEx pentru a-şi verifica majoritatea în perspectiva moţiunii de cenzură, dar şi pentru a stabili calendarul dezbaterilor pe buget. La şedinţa PSD participă şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Viorica Dăncilă a anunţat luni că în Comitetul Executiv naţional al PSD s-a decis cu unanimitate de voturi emiterea unor Ordonanţe de Urgenţă pentru Codurile penale.

10 dec. 2018, 04:39

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă a anunţat luni că în Comitetul Executiv naţional al PSD s-a decis cu unanimitate de voturi emiterea unor Ordonanţe de Urgenţă pentru Codurile penale.

„A fost o astfel de discuţie în cadrul CEx, în unanimitate s-a hotărât ca articolele declarate constituţionale să vedem oportunitatea de a fi promulgate prin ordonanţă de urgenţă”, a declarat Viorica Dăncilă după şedinţă, potrivit News.ro.

Întrebată de ce a fost nevoie de OUG şi nu s-a recurs la soluţia unui proiect de lege, premierul a explicat că s-a luat în calcul această variantă din cauză că alte legi au fost contestate şi a durat foarte mult până cînd au intrat în vigoare.

„Am văzut că foarte multe legi au durat foarte mult, au fost contestate, au fost trimise la Curtea Constituţională, s-a legiferat mult, dar în ceea ce priveşte adoptarea acestor legi, termenul a fost cu mult depăşit Am vorbit despre această oportunitate”, a răspuns premierul. 

Premierul Viorica Dăncilă a precizat că nu se pune problema adoptării de către Guvern, prin ordonanță de urgență, a unei amnistii și grațieri.

„Nu. Este un subiect închis”, a declarat Viorica Dăncilă, întrebată se va da și o OUG pe amnistie și grațiere, după ce în ședința CExN s-a decis să se adopte o OUG pe codurile penale.

Viorica Dăncilă a precizat că se ia în calcul adoptarea unei ordoanţe de urgenţă care să aibă în vedere atât Codul Penal cât şi Codul de Procedură Penală şi s-a decis „ca pe ceea ce s-a declarat constituţional să avem şi această posibilitate de a da OUG”. 

„Ştiţi foarte bine că atunci când Curtea Consituţională declară un articol, o lege, constituţională, ea este obligatorie pentru toată lumea, deci pornind de la acest considerent am avut aceatsă discuţie”, a explicat Dăncilă.

Referitor la articolele declarat neconstituţonale din Codul Penal şi Codul de Porcedurtă penală vor fi retrimise Parlamentului, a spus Dăncilă. 

Primul ministru a spus că nu poate rpeciza un termen la care ar urma să fie adoptată OUG. 

„Nu pot să spun, pentru că nu a vorbit de termen” a precizat ea.

Tudorel Toader: În niciuna dintre cele două şedinţe la care am participat nu s-a discutat despre amnistie şi graţiere

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat luni, după ce a participat la şedinţa conducerii PSD, referindu-se la modificarea Codurilor penale prin OUG, că o soluţie declarată constituţională o transpui în lege, justificând astfel ordonanţa de urgenţă. El a ţinut să precizeze că în niciuna dintre cele două şedinţe la care a participat nu s-a discutat despre amnistie şi graţiere.

Întrebat ce se va întămpla cu articolele care nu au fost supuse controlului de constituţionalitate, dacă acestea se vor regăsi în OUG, Toader a evitat să răspundă. 

„Este o regulă generală pe care băuiam că o ştiţi şi anume un act normativ se bucură de o prezumţie relativă de constituţionalitate. Dacă nu e atacat la Curte, se numeşte că nimeni nu consideră că actul normativ lezează standardul, valoarea constituţională”, a spus Toader.

Întrebat dacă există un termen pentru adoptarea acestei OUG, ministrul Justiţiei a răspuns că „toate lucrurile au un termen şi dacă nu-i fix e rezonabil”, el specificând că termenul în cazul acestor OUG este în funcţie de conţinutul analizei”.

Conducerea PSD a decis luni în unanimitate modificarea codurilor penale prin ordonanţă de urgenţă, Ministerul Justiţiei urmând să facă o analiză în acest sens.

________

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă, declaraţii:

Am hotărât ca articolele declarate constituţionale în legile justiţiei să fie promovate prin ordonanţă de urgenţă.

Nu am stabilit termen pentru adoptarea ordonanţei.

Dacă preşedintele va avea disponibilitatea să discutăm despe cele două numiri înainte de şedinţa CSAT, vom discuta.

Declaraţiile lui m-au uimit: a venit cu acele acuzaţii şi jigniri care nu trebuie făcute împotriva niciunei femei.

Aceste lucruri adâncesc falia dintre preşedinte şi primul ministru.

Am discutat telefonic cu dl preşedinte, am spus că aştept o motivaţie pentru acrest refuz.

Dacă dl spune că sunt motive temeinice pentru un refuz,poate aveam disponibilitatea să schimb una din propuneri.

În momentul în care spui „femeia aceasta nu cunoaşte funcţionarea statului”, mi se pare că nu este demn de un preşedinte.

Aceste lucruri nu trebuie să aibă loc în România.

Nu voi face plângere împotriva preşedintelui.

Am început să preluăm preşedinţia Consiliului UE. Cât trebuia să aşteptăm motivaţia preşedintelui de a refuza numirile miniştrilor?

Când primul ministrul cere revocare şi numire, dacă nu sunt motive temeinice de respingere, preşedintele trebuie să aprobe.

Din respect pt cetăţeni, am motivat chiar în ziua remanierii schimbarea miniştrilor: am mulţumit miniştrilor revocaţi pt activitatea lor şi am spus că în vederea preluării preşedinţiei UE propunem aceste schimbări, pentru ca lucrurile să meargă şi mai bine.

_________

UPDATE Olguţa Vasilescu, propusă să preia ministerul Dezvoltării, acuză atacurile la adresa sa, dar şi a altor membri PSD şi cere colegilor să spună clar fiecare cum se poziţionează vizavi de moţiunea de cenzură, potrivit România TV.

„Mulţi dintre noi suntem supuşi tirului mediatic pentru a fi decredibiliazaţi şi partidul să fie lovit. Sigur că nu încerc să mă scuz sub nicio formă pentru că niciun om zdravăn la cap din partid nu ar putea să gândească aşa ceva despre mine. Dar este clar ca suntem într-o campanie care nu doreşte altceva decât să ne facă rău. Eu cred că dacă există colegi de ai noştri care au nemulţumiri, nelămuiri, poate supărări, ar fi momentul să le spună acum. Dacă este cineva care, eu ştiu, îşi doreşte să voteze o eventuală moţiune de cenzură. În ceea ce mă priveşte vreau să fiu foart clară, fermă, si mă gandesc chiar ca după ce se termină această şedinţă să imi consult avocatul pentru că este a nu stiu câta oară cand sunt chestiuni de genul acesta”, a spus Lia Olguţa Vasilescu, conform unei înregistrări din şedinţa PSD.

 

De asemenea, Marian Oprişan i-a acuzat pe Marcel Ciolacu şi Mihai Tudose, doi dintre semnatarii scrisorii prin care se cerea demisia preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, că ar face parte din aşa numitul stat paralel.

De asemenea, deputatul PSD Cătălin Rădulescu a spus în ședință că toți liderii trebuie să tragă „la aceeași căruță”.

Social-democraţii ar urma să discute situaţia organizaţiilor din care au plecat parlamentari, şefi de filiale, cum este cazul organizaţiilor de la Braşov şi Caraş Severin, dar şi agenda acţiunilor din perioada următoare, vizând dezbaterea proiectul de buget pe anul viitor care urmează să vină la Parlament şi moţiunea de cenzură pe care opoziţia intenţionează să o depună.

„Trebuie să vedem ce se întâmplă în organizaţiile în care au plecat câţiva colegi, cum e Braşovul, cum e Caraş, deci discutăm chestiuni organizatorice, dar şi chestiuni care vizează activitatea următoare: agenda, program, moţiunea de cenzură, buget”, a precizat duminică, pentru AGERPRES, vicepreşedintele PSD Florin Iordache.

Joi, premierul Viorica Dăncilă a precizat că va prezenta rezultatele prezenţei Guvernului la Bruxelles.

„Hotărârile se iau în acest for şi este important ca în acest for să luăm anumite hotărâri. Ştiţi foarte bine suntem un Guvern politic, trebuie să le spun şi celor din CExN care au fost rezultatele prezenţei noastre la Bruxelles, la întâlnirea cu Colegiul Comisarilor. Acelaşi lucru l-am prezentat şi domnului preşedinte Liviu Dragnea şi acelaşi lucru vrem să-l prezentăm şi în faţa Comitetului Executiv. Aşa este normal – să facem un raport al activităţii noastre şi al modului în care este pregătit Guvernul pentru preluarea Preşedinţiei, dar şi al faptului că acolo s-a văzut cu adevărat cine are dreptate. Toţi au remarcat că suntem bine pregătiţi, iar Guvernul României este printre guvernele care intră în această Preşedinţie rotativă cel mai bine pregătit”, a spus atunci Dăncilă, după o întâlnire cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Ea a afirmat că pe ordinea de zi a CExN nu se află o discuţie pe amnistie şi graţiere.

Şedinţa CExN al PSD are loc în contextul în care Guvernul a sesizat la Curtea Constituţională faptul că preşedintele Klaus Iohannis nu a luat o decizie cu privire la numirea noilor miniştri la Transporturi (Mircea Drăghici) şi Dezvoltare Regională (Lia Olguţa Vasilescu). În replică, Klaus Iohannis a declarat că sesizarea pe care Guvernul a făcut-o la Curtea Constituţională nu are cum să rezolve problema, care este una de natură politică, nu constituţională şi a anunţat că aşteaptă decizia CCR, după care va acţiona constituţional.

Şedinţa CExN al PSD are loc şi în contextul faptului că opoziţia pregăteşte o moţiune de cenzură, precum şi a situaţiei create la Camera Deputaţilor în urma demersului opoziţiei de a-i revoca din funcţii pe preşedintele Camerei Liviu Dragnea şi vicepreşedintele Camerei Florin Iordache.

În 3 decembrie, deputaţii Mihai Valentin Popa, Mihai Mohaci, Ion Spânu şi Ion Mocioalcă au anunţat că au demisionat din PSD şi s-au alăturat Pro România.