Companii mari de echipamente outdoor renunță la puful de gâscă și rață produs prin jumulirea animalelor de vii

Câteva dintre cele mai mari companii producătoare de echipamente și îmbrăcăminte outdoor, precum North Face, Patagonia, Mammut, Jack Wolfskin și Vaude, și-au luat angajamentul de a elimina din produsele lor puful de rață și gâscă, obținut prin jumulirea animalelor de vii după ce sunt îndopate forțat în fermele de foie gras.

24 ian. 2014, 19:37
Companii mari de echipamente outdoor renunță la puful de gâscă și rață produs prin jumulirea animalelor de vii

”Industria de foie gras a pierdut în fața deciziei Northface de a se distanța de aceste cruzimi, precum îndoparea forțată și jumulirea gâștelor și rațelor de vii. Alături de alte brand-uri mari care deja și-au luat acest angajament, avem astăzi un mare producător de îmbrăcăminte și saci de dormit care ridică standardele de bunăstare a animalelor la nivel global”, declară Gabriel Păun, director de campanii Vier Pfoten International.

Industria produselor outdoor folosește tone de puf provenit de la milioane de gâște și rațe. Lanțul de producție este vast și prezintă o serie de puncte nevralgice. Ca să afli exact de la ce fermă provine puful dintr-o canadiană, pantalon sau sac de domit este aproape imposibil, lanțul implicând crescătorii, ferme, abatoare, companii de transport și spălătorii specializate. Mai mult, pentru a ști dacă produsul respectă normele de siguranță, companiile de echipamente outdoor ar trebui să dea dovadă de transparență.

Vier Pfoten a făcut cercetări și a căpătat de-a lungul anilor o experiență vastă legată de industria pufului. Companiile de echipamente outdoor au fost informate și li s-au adus în atenţie cele mai bune practici în domeniu pentru a asigura bunăstarea animalelor.

 ”Acest angajament este unul istoric, însă eforturile companiilor legate de protecția animalelor nu sunt toate la același nivel și nici la fel de transparente. Următorul nostru obiectiv este de a obține un sistem de trasabilitate transparent și sigur, agreat de toate companiile din domeniu. Un pas important este să lucrăm cu toate categoriile de furnizori pentru a ne asigura că puful provenit de la animale îndopate forțat sau jumulite de vii va fi exclus din producție. Vom sprijini companiile de echipamente outdoor să elimine cruzimea asupra animalelor din acest lanț de producție și să creeze sisteme de trasabilitate solide, care să dovedească faptul că produsele lor nu conțin puf din fermele care practică cruzimea  asupra animalelor”, a adăugat Păun.

 Jumulirea animalelor de vii este o practică de o cruzime excepțională. În timpul acestei activități, animalele sunt adesea rănite, iar rănile sunt cusute fără anestezic. De-a lungul vieții, un animal poate fi jumulit de circa 3 – 4 ori. Pentru a fi îndopată forțat, fiecărei păsări i se introduce în esofag un tub de hrănire. Prin acesta  este introdus cu forța un amestec de porumb fiert și grăsimi, cu un burghiu acționat manual sau printr-un sistem hidraulic. Sistemele mecanizate asigură hrănirea forțată a unui animal în 2-3 secunde, permițând unui singur angajat să hrănească 400 de gâște sau rațe pe oră.

 Ungaria și Polonia sunt cei mai mari producători de puf de gâște din Europa, fiind urmați de Franța, Germania și Marea Britanie. Franța este însă cel mai mare producător de puf de rață, urmată de Germania, Ungaria, Marea Britanie și Olanda.

 “Campania Vier Pfoten împotriva practicilor de îndopare forțată și jumulire a animalelor de vii vine în întâmpinarea dorinței consumatorilor care doresc să se asigure că produsele pe care le cumpără nu provin de la animale chinuite astfel”, subliniază Păun. În acest sens, Vier Pfoten a creat o „listă pozitivă” a acelor producători care evită astfel de practici. Lista este folosită deja de numeroase supermarketuri pentru a-şi verifica furnizorii de carne de pasăre.