Companii sud-coreene, acuzate că ar fi încălcat sancţiunile ONU impuse Phenianului

Trei companii sud-coreene au importat cărbune şi fier din Coreea de Nord, încălcând sancţiunile ONU impuse Phenianului, au acuzat vineri autorităţile vamale sud-coreene.

10 aug. 2018, 09:24
Companii sud-coreene, acuzate că ar fi încălcat sancţiunile ONU impuse Phenianului

Peste 35.000 de tone de cărbune şi fier din Coreea de Nord au fost importate în Coreea de Sud, via Rusia, în perioada aprilie-octombrie 2017, a declarat un oficial vamal. „Orice navă suspectată de încălcare a sancţiunilor ONU va fi reţinută sau i se va interzice să intre în porturile sud-coreene”, a mai spus el, informează Agerpres.

Transporturile de cărbune au fost mai întâi livrate în Rusia, unde ţara de provenienţă a fost modificată ca fiind Rusia cu ajutorul unor documente false, înainte de a fi încărcate pe navele cu destinaţia Coreea de Sud, au declarat autorităţile vamale într-un comunicat publicat vineri, la sfârşitul unei anchete de 10 luni.

„Autorităţile vamale au identificat şapte infracţiuni şi vor sesiza autorităţile judiciare în cazul a trei indivizi şi a trei companii, cerând punerea lor sub acuzare”, se arată în comunicat, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Phenianul îi cere Washingtonului să retragă SANCŢIUNILE impuse Coreei de Nord

Anunţul acestor posibile încălcări ale sancţiunilor survine la o săptămână după publicarea unui raport al ONU care acuză Phenianul de nerespectarea lor prin continuarea exportului de cărbune, fier şi alte bunuri nord-coreene care ar fi adus mai multe milioane de dolari regimului Kim Jong Un.

Anul trecut, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o serie de rezoluţii care interzic exporturile de materii prime din Coreea de Nord, pentru a reduce astfel veniturile regimului de la Phenian, acuzat că dezvoltă un program de rachete nucleare.