Compozitor celebru, internat de urgenţă în spital

Compozitorul grec Mikis Theodorakis, autorul coloanei sonore a filmului "Zorba Grecul", a fost internat luni seară la Atena din cauza unei infecţii respiratorii, informează AFP.

24 dec. 2013, 17:28

Potrivit medicilor eleni, starea de sănătate a celebrului compozitor nu prezintă motive de îngrijorare.

„Starea lui de sănătate nu prezintă motive de îngrijorare, dar el trebuie să rămână internat pentru câteva zile înainte de a putea să se întoarcă acasă”, se afirmă în comunicatul emis de Centrul medical din Atena, clinica în care Mikis Theodorakis a fost internat.

În vârstă de 88 de ani, Mikis Theodorakis este unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori greci, devenit celebru graţie coloanei sonore a filmului „Zorba Grecul” (1964), recompensat cu trei premii Oscar.

Compozitor prolific, Mikis Theodorakis a readus la viaţă bogatul patrimoniu al tradiţiilor muzicale populare greceşti, a transpus pe muzică poeme greceşti şi străine celebre, precum „Axion Esti”, scris de poetul Odysséas Elytis (laureat al premiului Nobel pentru literatură pe anul 1979), şi „Canto General”, scris de Pablo Neruda, dar a compus şi numeroase oratorii şi simfonii.

A devenit un veritabil simbol al rezistenţei din timpul Dictaturii coloneilor (1967-1974) şi a participat în mod activ la viaţa politică a Greciei din ultimele decenii.