CONCERT ANUL NOU VIENA 2019 LIVE VIDEO ONLINE STREAMING TVR

Concertul de Anul Nou de la Viena, care va începe marţi, la ora României 12.15, va fi dirijat în premieră de Christian Thielemann.

01 ian. 2019, 09:04
CONCERT ANUL NOU VIENA 2019 LIVE VIDEO ONLINE STREAMING TVR

CONCERT ANUL NOU VIENA 2019 LIVE VIDEO ONLINE STREAMING TVR Televizat în peste 90 de ţări, evenimentul va fi transmis din Sala de Aur de la Musikverein de Televiziunea Română – TVR 1 şi TVR HD.

CONCERT ANUL NOU VIENA 2019 LIVE VIDEO ONLINE STREAMING TVR

Data de 1 ianuarie 2019 marchează şi 60 de ani de când acest concert este transmis, prin intermediul camerelor de televiziune, în întreaga lume.

Anul acesta, concertul va fi urmărit de un număr aproximativ de 40 de milioane de telespectatori.

Germanul Christian Thielemann colaborează cu orchestra vieneză încă din anul 2000 şi deţine postul de dirijor principal al Dresden Staatskapelle şi de director artistic al celebrului Festivalul de Paşti de la Salzburg.

Thielemann a fost prezent cu orchestra din Dresda în ediţia 2015 a Festivalului Internaţional „George Enescu”.

Este un bun cunoscător al creaţiei dinastiei Strauss şi al muzicii de operetă, între lucrările alese pentru programul pe care îl dirijează în premieră la Viena numărându-se valsurile „Nordseebilder” (Imagini de la Marea Nordului) şi „Künstlerleben” (Viaţă de artist), de Johann Strauss fiul, şi „Sphärenklänge” (Muzica sferelor), de Josef Strauss.

Programul de anul acesta este pur vienez şi aproape în integralitate straussian, cu valsuri, polci, marşuri şi câteva celebre extrase instrumentale din operetele familiei.

Doar doi compozitori din afara dinastiei Strauss se regăsesc în programul concertului de anul acesta: Carl Michael Ziehrer şi Josef Hellmesberger Jr..

Baletul de Stat din Viena va dansa în coregrafia lui Andrei Kaidanovski, care îşi face debutul la Concertul de Anul Nou cu „Künstlerleben” şi „PasmanCsárdás”, de Johann Strauss fiul.

Comentariul în direct de la TVR va fi asigurat de muzicologul Cătălin Sava.

An după an, Concertul de Anul Nou transformă Orchestra Filarmonicii din Viena în cel mai important ambasador muzical al Austriei. Şi al Europei, cu tot ce are mai reprezentativ bătrânul continent în materie de graţie şi armonie, valsul vienez.

Mesajul către lume al Simfonicului din Capitala muzicii este, ca de fiecare dată, unul de speranţă, prietenie şi pace, în spiritul proaspăt şi energic al unui nou început.

Nostalgie pentru 2018 şi optimism pentru anul ce vine, sentimente reorchestrate de o muzică accesibilă şi dinamică. 1 ianuarie 2019 este o zi ce marchează aniversarea a 60 de ani de când acest „concert al concertelor” este transmis, prin intermediul camerelor de televiziune, în întreaga lume.

Anul acesta, Concertul de Anul Nou este televizat în peste 90 de ţări de pe mapamond şi va fi urmărit de mai mult de 40 de milioane de telespectatori.

Concertul va fi dirijat de Christian Thielemann, în premieră la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Viena. În cursul stagiunilor curente, muzicianul german colaborează frecvent cu orchestra vieneză, încă din anul 2000, şi deţine postul de dirijor principal al Dresden Staatskapelle şi director artistic al celebrului Festivalul de Paşti de la Salzburg.

Thielemann este cunoscut şi melomanilor români, fiind prezent chiar cu orchestra din Dresda în ediţia 2015 a Festivalului Internaţional ”George Enescu”. Între modelele sale muzicale se numără Herbert von Karajan, dar şi Willy Boskovsky.

Programul de anul acesta este pur vienez şi aproape exclusiv straussian, cu valsuri, polci, marşuri şi câteva celebre extrase instrumentale din operetele familiei care a dat tonul muzicii în capitala Austriei aproape un secol şi jumătate.

Baletul de Stat din Viena ne va încânta cu creaţiile lui Andrei Kaidanovski, tânăr coregraf vienez de origine rusă, care îşi face debutul la Concertul de Anul Nou 2019.