Condamnări definitive în dosarul Permise Argeş: Pedepsele au fost reduse la jumătate

Şefii din Poliţie şi din instituţiile care au dat permise pe bandă rulantă chiar şi pentru analfabeţi s-au ales într-un final cu pedepse mici. Fostul şef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (SPCRPCIV) Argeş, comisar-şef Gheorghe Vlăsceanu, a fost condamnat definitiv luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 6 ani închisoare cu executare, în dosarul de corupţie de la Serviciul Permise Argeş.

14 apr. 2014, 12:12
Condamnări definitive în dosarul Permise Argeş: Pedepsele au fost reduse la jumătate

Judecătorii au admis apelul declarat de Gheorghe Vlăsceanu şi au redus condamnarea dată acestuia în 2012 Curtea de Apel Târgu Mureş de la 14 ani închisoare la 6 ani închisoare. De asemenea, judecătorii au redus condamnările şi în cazul altor 23 de inculpaţi din acest dosar, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Şpagă de tot râsul în dosarul mafiei permiselor auto din Gorj. Iată ce au primit instructorii

Astfel, Voinea Vasile (comisar-şef în cadrul serviciului) a primit 6 ani închisoare cu executare (redus de la 11 ani şi 8 luni), Zidaru Daniel (subcomisar de poliţie) – 6 ani cu executare (redus de la 11 ani şi 4 luni de închisoare), Laurenţiu Ionuţ Bălan (inspector de poliţie) – 6 ani cu executare (redus de la 9 ani şi 6 luni).

Alte condamnări: Traian Proca (agent principal şef) – 2 ani cu executare, Aurelian Rădoi (agent de poliţie) – 3 ani cu executare, Ion Ionaşcu (agent principal de poliţie) – 4 ani cu executare, Daniel Paul Mandu (funcţionar în cadrul SRCRPCIV Argeş) – 3 ani cu executare, Laurenţiu Georgel Neagoe (fost şef al Poliţiei Băbana) – 4 ani (redus de la 8 ani).

De asemenea, în acest dosar au mai fost condamnaţi la închisoare cu executare şi o serie de civili: Boroiu Badea Florin – 3 ani şi 6 luni, Constantin Tinca – 3 ani, Ion Ciripan – 3 ani, Laurenţiu Constantin Floroiu – 3 ani, Constantin Izabel Tudoroiu – 3 ani, Gheorghe Marius Mierlă – 4 ani, Anghel Nicolae – 3 ani şi 2 luni.

Dintre poliţiştii judecaţi în dosarul permiselor din Argeş, Virgil Ioniţă a primit 2 ani de închisoare cu suspendare, iar Mihai Crăciun, fost şef al Biroului Examinări, a primit tot 2 ani de închisoare cu suspendare.

Au mai fost condamnaţi Alexandru Nicolae – 2 ani cu suspendare, Epure Marius – 3 ani cu suspendare, Silveanu Florian Mircea – 2 ani cu suspendare, Marcu Constantin – 2 ani cu suspendare, Dumitrescu Eduard Constantin – 2 ani cu suspendare, Stoica Florin – 1 ani şi şase luni cu executare.

Instanţa a luat act de retragerea apelurilor declarate de inculpaţii Stancu Marian, Bădulici Doina, Dinculescu Marin şi Ene Florin Aurelian, iar aceştia au rămas cu pedepsele date de Curtea de Apel Târgu Mureş.

Citeşte şi Permise auto vândute ca la piaţă. Poliţiştii din Gorj au primit mită ca să fie îngăduitori la examene

Sentinţele sunt definitive. Dosarul a fost trimis în instanţă în anul 2008. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în perioada 2006 – iunie 2008, pe raza judeţului Argeş şi-a desfăşurat activitatea un grup infracţional organizat, care a acţionat în scopul obţinerii unor sume de bani pretinse şi primite de la mai multe persoane, pentru a le facilita acestora obţinerea în mod fraudulos a permiselor de conducere de la SPCRPCIV Argeş.

Membrii acestui grup şi-au asumat mai multe ‘îndatoriri’, respectiv racolarea persoanelor din mai multe judeţe, interesate să obţină permisul de conducere prin coruperea unor funcţionari publici, schimbarea domiciliului viitorilor candidaţi, falsificarea documentelor necesare schimbării domiciliului, facilitarea promovării, în mod ilegal, a examenului pentru obţinerea permisului de conducere.

Procurorii au stabilit că Vlăsceanu, în calitate de şef al SPCRPCIV Argeş, a primit, în perioada martie 2008 – iunie 2008, suma totală de 13.250 de euro, 7.200 de lei şi produse în valoare de 1.550 de lei de la mai multe persoane, în scopul facilitării obţinerii frauduloase a permisului de conducere de către 32 de candidaţi şi al îndeplinirii formalităţilor privind înmatricularea unui autoturism.