Conducerea liceului din Oradea, unde au existat acuzaţii că elevilor li se aplicau electroşocuri, a fost demisă

Conducerea Liceului Tehnologic Special Nr.1 Oradea, unitate şcolară despre care senatorul USR Vlad Alexandrescu susţinea că a fost sesizat de mai mulţi părinţi despre faptul că jandarmii aplică electroşocuri copiilor, a fost demisă de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor. Despre acuzaţiile de abuz asupra elevilor din această unitate de învăţământ, conducerea ISJ Bihor a precizat că "există anchete în desfăşurare coordonate de către organele abilitate".

RomaniaTV.net
08 nov. 2018, 07:12
Conducerea liceului din Oradea, unde au existat acuzaţii că elevilor li se aplicau electroşocuri, a fost demisă

„În urma verificărilor efectuate la Liceul Tehnologic Special Nr.1 Oradea, de către echipe de inspectori şcolari, în perioada 15.10-05.11.2018 şi în data de 07.11.2018, Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor a hotărât încetarea contractelor de management ale conducerii unităţii de învăţământ”, a anunţat ISJ Bihor într-un comunicat de presă, precizând că „această decizie s-a luat în urma unei evaluări manageriale şi administrative realizate la nivelul conducerii unităţii de învăţământ”.

„Referitor la informaţiile vehiculate în spaţiul public privind eventualele forme de abuz asupra elevilor din această unitate de învăţământ, precizăm că există anchete în desfăşurare coordonate de către organele abilitate”, a mai anunţat conducerea ISJ Bihor în comuncatul de presă.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a susţinut, într-o postare pe Facebook, că a fost sesizat de mai mulţi părinţi despre faptul că jandarmii aplică electroşocuri copiilor de la un liceu tehnologic pentru elevi cu nevoi speciale din Oradea. Jandarmeria a fost solicitată pentru paza pe timp de noapte a internatului, după un incident de agresiune sexuală petrecut în urmă cu câteva săptămâni.

”Copii cu grave probleme psihice care, în locul tratamentului unor specialişti, primesc lovituri şi şocuri”, spune Vlad Alexandrescu care a depus sesizări la Parchet, Avocatul Copilului şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

În replică, conceducerea Jandarmeriei Bihor a precizat că „nu a fost solicitată şi nu a executat misiuni de pază la internatul Liceului Tehnologic George Bariţiu din Oradea, cu atât mai mult cu cât, Legea 550 din 2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, cu modificările și completările ulterioare şi Legea 333 din 2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protectia persoanelor, republicată, prevăd expres că Jandarmeria Română poate asigura paza unor obiective, altele decât cele aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, doar prin Hotărâre de Guvern”.

Reprezentanții Jandarmeriei bihorene au mai precizat că nu au fost solicitați şi nici nu au intervenit pentru rezolvarea unui incident petrecut la același liceu, pe 5 octombrie. Potrivit Bihoreanul, în acea zi unul dintre elevi şi-a umilit și agresat doi colegi cu grave probleme psihice.