Conducerea SIE ar putea fi chemată în Parlament pentru a da explicaţii după declaraţiile lui Băsescu

Conducerea SIE ar putea fi invitată la Parlament pentru audieri, în urma declaraţiilor formulate de preşedintele Traian Băsescu luni.

14 oct. 2014, 09:45
Conducerea SIE ar putea fi chemată în Parlament pentru a da explicaţii după declaraţiile lui Băsescu

‘Aşa cum s-a întâmplat şi prima dată, când preşedintele a făcut declaraţiile anterioare şi la vremea respectivă încă era şef al serviciului (SIE – n.r.) Meleşcanu şi fără ca să cerem, am primit din partea Serviciului un document prin care se spunea că ceea ce afirmă dl Băsescu nu se adevereşte, având în vedere că de data asta pe lângă dl Ponta este, într-un fel, incriminat (…) şi dl Meleşcanu şi că raporturile după aceea ale preşedintelui (Traian Băsescu – n.r.) nu au mai fost cu şeful Serviciului, ci cu adjuncţii, care sunt ofiţeri, vom dori să avem o discuţie şi cu dânşii, să vedem dacă se confirmă sau se infirmă cele spuse de preşedinte şi susţinute cu documentele pe care le-a prezentat aseară, în emisiune’, a declarat marţi deputatul Mihăiţă Calimente, preşedintele Comisiei speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SIE, scrie Agerpres.

Ce riscă BĂSESCU după declaraţiile privind ofiţerul acoperit. Bolcaş: „Porţile PUŞCĂRIEI sunt larg deschise”

Ulterior, Calimente a precizat că va încerca să convoace forul pe care îl conduce săptămâna viitoare.

„În opinia mea, este obligatorie convocarea Comisiei SIE, suntem o comisie care avem rolul de a supraveghea activitatea SIE. Prin afirmaţiile făcute de preşedinte aseară a rezultat într-un fel sau altul că fostul director al SIE, dl Meleşcanu, ar fi încercat să acopere sau chiar l-a sprijinit pe dl Ponta. Aceste lucruri va trebui să vedem dacă se confirmă sau nu se confirmă.

‘Voi încerca săptămâna viitoare să convoc comisia, ştiţi că suntem în campanie electorală şi va fi destul de complicat, dar având în vedere că va fi o sesiune a Camerei – suntem chemaţi să discutăm imunitatea unui alt coleg, la cererea DNA -, sperăm să-i aducem şi pe cei doi senatori componenţi ai comisiei”, a arătat deputatul PNL.

Victor Ponta, acuzat că a încălcat Constituţia. Macovei: Trebuie să demisioneze şi să-şi retragă candidatura

Calimente a spus că la audieri nu pot fi invitaţi preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta şi fostul şef al SIE Teodor Meleşcanu, ci adjuncţii şi conducerea colectivă a acestui serviciu.

El a indicat că a aflat de existenţa Hotărârii din 2003 cu privire la SIE luni, precizând că membrii comisiei trebuie să analizeze ce conţine acest document. Calimente a menţionat că în cazul în care comisia va constata că s-au săvârşit fapte penale în acest caz, organele în drept vor fi sesizate sau se vor autosesiza.

De asemenea, deputatul PNL a precizat că existenţa unei comunicări între preşedintele Traian Băsescu şi adjunctul SIE nu poate fi considerată o încălcare a legii, motivând că şeful statului are ‘latitudinea să ceară informaţii şi directorului, şi primului-adjunct şi celorlalţi adjuncţi’.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni seară că premierul Victor Ponta a fost ofiţer acoperit SIE în perioada 1997 – 2001, fapt care explică ”propulsarea” acestuia la Parchetul General.