Conferinţa de la Munchen: Acord în privind încetarea ostilităţilor din Siria. Rusia trebuie să oprească bombardamentele

Principalii actori ai dosarului sirian au căzut de acord, în noaptea de joi spre vineri, la München (sudul Germaniei) să pună în aplicare o "încetare a ostilităților" parțială în Siria în termen de o săptămână și asupra unui acces extins al ajutorului umanitar pentru populația civilă, a anunțat secretarul de stat american John Kerry, informează agențiile DPA și AFP, citate de Agerpres.

12 feb. 2016, 06:38

„Am convenit asupra unei încetări a ostilităților în întreaga țară într-o săptămână”, a declarat șeful diplomației americane, John Kerry, într-o conferință de presă. „Acordul asupra Siriei va funcționa doar dacă Rusia va opri bombardamentele”, a adăugat Kerry. 

Accesul la ajutorul umanitar va trebui extins la o serie de orașe. Negocierile inter-siriene ar trebui de asemenea „reluate cât mai curând posibil”, a adăugat Kerry.

„Încetarea ostilităților la nivel național” stabilită de puterile mondiale să fie implementată în Siria într-o săptămână nu se va aplica la gruparea militantă Statul Islamic, a precizat secretarul de stat american John Kerry mai devreme vineri, notează agenția germană de presă DPA, citată de Agerpres.

Reuniunea celor 17 țări ale Grupului Internațional de Susținere a Siriei (ISSG) de la München a avut de asemenea ca rezultat un acord pentru „accelerarea și extinderea” livrării de ajutor umanitar cât mai curând începând de luni, a mai precizat Kerry.

Citeşte şi Avertisment îngrijorător. Conflictul din Siria riscă să se transforme într-un nou RĂZBOI MONDIAL

Kerry, ministrul rus de externe Serghei Lavrov și emisarul ONU Staffan de Mistura au purtat negocieri aproape șase ore cu miniștri de externe europeni și din Orientul Mijlociu înainte de anunțarea încetării ostilităților, cu câteva ore înaintea Conferinței de Securitate de la München, mai notează DPA.

Reuniunea ISSG a avut loc înaintea discuțiilor de pace programate să fie reluate pe 26 februarie la Geneva.

Înalți diplomați din Iran și Arabia Saudită — puteri regionale considerate cheie pentru orice armistițiu durabil și tranziție politică în Siria — au participat la discuții. A fost prima lor întâlnire după ce aceste țări au rupt relațiile diplomatice la începutul lunii ianuarie. Ostilitățile pe teren în Siria s-au intensificat în ultimele zile, înaintea discuțiilor, amintește DPA.