Klaus Iohannis, la Chişinău, înainte de alegeri: Moldovenii au ocazia să aleagă un viitor pro-european

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, s-a întâlnit, joi, la Chişinău, cu preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, cu doua zile înainte de alegerile din Republica Moldova. Cei doi au susţinut împreună o conferinţă de presă în care au fost dezbătute relaţiile dintre România şi Republica Moldova cât şi importanţa alegerilor legislative de pe 30 noiembrie.

28 nov. 2014, 09:23
Klaus Iohannis, la Chişinău, înainte de alegeri: Moldovenii au ocazia să aleagă un viitor pro-european

Preşedintele ales Klaus Iohannis a purtat discuţii oficiale cu preşedintele Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, Vlad Filat, la Chişinău.

Președintele PLDM, Vlad Filat, și președintele ales al României, Klaus Iohannis, au susţinut împreună o conferinţă de presă.

„Încep prin a-i mulţumi presedintelui României pentru această vizită în R Moldova. Această vizită are o conotaţie extraodinar de importantă. Trăim o perioadă de timp cu conotaţie istorică. În cateva ore moldovenii urmează să decidă prin vot soarta ţării. Aceste alegeri sunt cele mai importante alegeri de la proclamarea independenţei până acum. Provocările interne şi mai ales extrene ne obligă să fim solidari pentru a oferi Moldovei un parcurs european„, a precizat preşedintele PLDM, Vlad Filat, la începutul conferinţei de presă.

Klaus Iohannis a declarat că susţine menţinerea cursului pro-european al Republicii Moldova şi după scrutinul parlamentar de duminică.

„România va sprijini, că şi până acum, aderarea la UE prin susţinerea permanentă a interesului Republicii Moldova.
Aderarea la UE a Republicii Moldova este un proiect naţional al României şi va mărturisesc că-mi doresc mult că acest lucru să se întâmple în mandatul meu de preşedinte. Pe 30 noiembrie, cetăţenii moldoveni au ocazia să aleagă un viitor pro-european. Orice soluţie aleasă trebuie să fie agreată de o majoritate a cetăţenilor. Este de datoria tuturor liderilor politici să nu creeze ciocniri politice între diferite comunităţi şi să se concentreze pe proiecte
Am speranţa că cetăţenii vor opta spre un viitor pro-european„, a declarat Klaus Iohannis, în cadrul conferinţei dela Chişinău.

Iohannis a mai declarat şi că „nu există ţară mai importantă pentru România ca Republica Moldova”.

„Este evident, dar vreau să subliniez şi cu această ocazie, caracterul special al relaţiilor România – Moldova. Avem o limba comună, o istorie comună. Nu există o altă ţară mai importantă pentru România ca Republica Moldova. România cu siguranţă are o datorie de necontestat faţă de Republica Moldova: constituirea unui spaţiu comun de democraţie, prosperitate şi stabilitate, iar unul din obiectivele principale de politică externă a României este susţinerea cu orice preţ a parcursului european al Republicii Moldova„, a mai precizat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis va avea o întâlnire neoficială şi cu Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova.

Klaus Iohannis a ajuns, vineri dimineaţa, la Chişinău, aceasta fiind prima deplasare în străinătate în calitate de preşedinte ales. Vizita are loc cu doua două zile înainte de alegerile legislative din Republica Moldova.

Preşedintele ales a fost primit cu aplauze la ieşirea din maşină, înainte de întâlnirea cu liderii de la Chişinău.

Klaus Iohannis este însoţit de copreşedintele PNL, Vasile Blaga, şi de prim-vicepreşedintele liberalilor Mihai-Răzvan Ungureanu.

Încă din campania electorală, Iohannis a promis că prima vizită externă pe care o va face, în caz că va fi ales preşedinte, va fi în Republica Moldova.